Активният ски сезон отминава, но следват пролетта и лятото, когато

...
Активният ски сезон отминава, но следват пролетта и лятото, когато
Коментари Харесай

Манията да сме изваяни за лятото може да ни вкара в операционната

Активният ски сезон отминава, само че следват пролетта и лятото, когато спортуващите стават още повече, с цел да реализиран мечтаната идеална форма за лятото. Разговаряме с проф. Неделчо Цачев, шеф катедра Ортопедия, травматология и реконструктивна хирургия във ВМА за контузиите, които сами може да си причиним, само че и да избегнем.

Казваме, че спортът е здраве. Трябва обаче да знаем по какъв начин да спортуваме вярно, с цел да не получим контузии. Какви са най-честите спортни контузии, които можем да си причиним?
Спортът и по-скоро придвижването е здраве, само че професионалният спорт или съботно-неделният спорт при хора над междинната възраст довежда до съществени увреждания и травми и се прибягва до нашата помощ. Най-честите ни спортни пациенти са съботно-неделните спортисти. Времето се затопля и стартира да се играе футбол и други спортове навън. Най-честата увреда е разкъсване на ахилесово сухожилие, увреда на колянната става, някои по-груби игри, изключително във футбола, също довеждат до счупвания на подбедрица, на гален. Това са нашите съботно-неделни спортисти.

Ски спортът е добър спорт, при който се натоварват всички мускулни групи на тялото. Това е прекрасен и здравословен спорт, само че в това време е един от спортовете с най-голям травматизъм - изключително при фенове, каквито са множеството ни скиори по пистите. В тези случаи най-често срещани са мекотъканните повреди на колянната става, само че имаме и доста счупвания, тъй като по нашите писти не постоянно се кара по най-правилния метод. Пистите може би са много пренаселени. Не постоянно се съблюдават, типично за българите, разпоредбите - влиза се в контакти и съприкосновения сред сноубордисти и скиори, при което, изключително при удар, се получават по-сериозни контузии, които са свързани със счупвания. Карането отвън пистите и тази година не направи изключение. Тук приказваме главно за млади момчета и девойки с висок адреналин, които търсят по-сериозни чувства. Слава Богу, броят на тези потърпевши беше в границите на рационалното. За разлика от предходната година тази нямахме потърпевши при лавини. Миналата зима си спомняте случаи с едни младежи, които карали отвън пистите и бяха затрупани от лавина. При сходни произшествия се получават доста съществени контузии, даже застрашаващи живота.

Тоест тази година имате по-малко потърпевши скиори, минали за лекуване през ВМА?
Точно по този начин. Тежките контузии са по-малко спрямо предходната година. Тогава имахме и доста пациенти, българи, които бяха потърпевши в Австрия и Италия, и идваха да се лекуват при нас. Тази година ски сезонът е доста подобаващ с прекрасен сняг, до момента в който предходната се разчиташе повече на уреди за неестествен сняг и беше по-заледено. С това ненапълно си обясняваме и по-малкия брой тежки счупвания и повреди.

Все повече набира скорост фитнес манията. Но и там има специфики, с цел да избегнем контузии. Как да си подготвим тялото, с цел да няма мускулни контузии, да загреем ставите?
Хубавото е, че във фитнес залите нормално личният състав е доста добре квалифициран. Това са хора, множеството от които са приключили терапевти, във ВИФ или други образователни заведения и главно те приготвят хората за спорт. Моите усещанията са, че като видят някой нов в залата, обръщат му внимание и е редно да се вслушваме в техните препоръки за загряване, за извършения, за дозиране на извършения, за повтаряемост на упражненията. Ако един запалянко влезе във фитнес зала без подготовка, се стига до увреждания, до разкъсване на мускулни сухожилия, мускулни нишки, в някои случаи се постанова оперативна намеса от несъразмерен възторг и манията, че за две месеца ще се влезе във форма.

Никога пренатоварването не довежда до положителни резултати, както в спорта, по този начин и в общо функционално положение на организма. Във фитнес залите контузиите, които се получават, не са толкоз тежки. Няма повреди на костния скелет, там са повече сухожилни, мекотъканни повреди с няколко скъсвания на сухожилия, късат се сухожилията на бицепса и това се случва при незагрят организъм, с по-голямо количество тежести. Оперираме тези пациенти и по-късно фитнесът минава на назад във времето.

Тези контузии по-трудно се усещат от спортуващите. Какви са първите признаци, от които да познаем, че тялото е претърпяло някаква контузия?
Първото, което усеща един състезател е едно напрежение в мускулите, което доста постоянно си изясняват с пресилване. Пациентите се оправдават " не съм загрял, пренатоварил съм се, мускулите ме болят ". Минават 2-3-5 дни, само че болката остава. Това е моментът, в който нас ни търсят за помощ и тогава откриваме увреда на сухожилие. Най-често това е дългата глава на бицепса, имаме повреди на ротатирния маншон на рамото. Това са мекотъканни повреди, чиято увреда не е по този начин фрапантна и постоянно човек я подценява. Успокоява се, че след отмора ще му мине. Да, само че не минава. Тогава се срещаме, вършим съответните проучвания. Прилагаме ЯМР, изключително при увредата на ротаторния маншон - това са сухожилия, които са в основата на раменната става и довеждат до по-продължителни недоволства от хората и ги откриваме на инструментални проучвания.

Дълго ли продължава лекуването?
Продължава в границите на няколко месеца - сред 45 дни и 90 дни е възобновяване от такава сухожилна увреда, която постанова оперативна интервенция. Ако не се постанова такава, срокът, за който не се натоварва крайникът, е 3 седмици. За този интервал меките тъкани се възвръщат, зарастват и в по-леките случаи минават с един покой отвън залата в границите на 3-4 седмици. При оперативно лекуване срокът се усилва. След това последователно се натоварват крайниците и в последна сметка още веднъж се връщат в зала, само че по-късно по-дълъг покой.

Има ли добавки, които да оказват помощ на тялото ни в спорта?
Хранителни добавки и витамини има доста, под всевъзможен тип и форма. Има ги в аптеките и спортните зали. Това са препарати, болшинството, които оказват помощ. Но е редно, когато човек прибегне до някакъв подобен препарат, да се съветва с здравно лице или с фитнес инструктора, или кинезитерапевт, който да го насочи към тези хранителни добавки, от които организмът има потребност. Съветът ми е да не се одобряват самоцелно, тъй като аз също не бих си взел медикамент, който ми харесва. Иначе питателните добавки в този случай оказват помощ и правят работа за разлика от случаи, когато имаме изхабен хрущял. Там лекуването е в друга посока. Ефектът от питателните добавки е, когато човек се натоварва, желае да влезе във физическа форма. Тогава вярно определените хранителни добавки са в плюс.
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР