Aктивни проверки по морето и в големите градове в страната

...
Aктивни проверки по морето и в големите градове в страната
Коментари Харесай

Инспектори проверяват спазват ли се изискванията за храната, която се продава в парковете и край плажа

Aктивни инспекции по морето и в огромните градове в страната стартират от Aгенцията по храните, предава NOVA. Инспекторите ще наблюдават съблюдават ли се условията за храната, която се предлага в парковете или край плажа. В същото време през летните месеци рисковете от хранителни инфекции нарастват.
Лято е, а изкушенията в парковете и на алеите по пътя към плажовете стават от ден на ден. Търговците ни оферират палачинки, царевица, дюнери, сладолед, бургери и даже скара навън. Рискуваме ли, в случай че си купим такава храна - изключително в този момент, когато температурите на открито потеглят нагоре? Това ще ревизират и инспекторите от Агенцията по храните. Такава инспекция тече и сега.
Николай Драгомиров към този момент има неприятен спомен от предходна морска отмора. Затова внимава от къде купува храната, когато потегля с децата към плажа. „ Месо заобикаляме. Не взимаме доста сосове. Царевици и бургери консумираме рядко.
Мен персонално не ме тормози, само че за децата, не мисля, че е най-хубавият вид за храна”, разяснява той. Всяко лято с повишение на температурите, порастват и случаите на пациенти с хранителни натравяния.
Особено при децата. Когато продуктите не са добре съхранявани, се трансформират в добра среда за развиване на бактерии, които предизвикват инфекции, изясняват специалистите. „ За минути размножаването им скача с хиляди пъти.
Рискът от контаминация от околната среда, от оператора, който обслужва с неизмити ръце - без маски, без шапки, тогава някой път попадат разнообразни артефакти, които водят до развалата на продукта”, изясни проф. Христо Найденски от Института по микробиология на Българска академия на науките.
Ако инфекцията въпреки всичко стане факт, проби от ново потомство, създадени от български микробиолози, ще бъдат в помощ на лекарите. Учените от Българска академия на науките са създали така наречен бързи проби за разкриване на патогените в храните.
Само за няколко часа с тях може да се открие тъкмо коя бактерия предизвиква хранителната зараза. „ Бързото определяне съществуването на патоген в даден хранителен артикул оказва помощ незабавно да се вземат съответни ограничения за лекуване, с цел да може да се понижи риска и самите признаци да се смекчат.
Сега в разгара на лятото доста настоящи са бактериалните хранителни патогени - най-вече тези от жанр салмонела, ешерихия коли, стафилококос и други. Във всички случаи се стартира от едно общо неразположение, гадене, повръщане, в някои случаи главоболие, след няколко часа стартира стомашното разстройство, остри болки в корема, влошено общо положение и това може да докара до неработоспособност в границите на няколко дни”, разясни проф. Найденски.
Проверяваме при какви условия се съхранява съставките в случайна будка за палачинки, бургери и хотдози. „ Няма риск, тъй като имаме хладилници, тук в камерата са ни пържените картофки”, изясни собственичката й Ива Георгиева.
Тестовете на учените откриват рискови бактерии - така наречен патогени - най-много в месото и млечните артикули. Особено, в случай че не са добре съхранявани. „ Проверяват се сурово месо, пилешко месо, свинско, телешко, също по този начин риби и рибни артикули - те също през лятото доста бързо развиват микробна микрофлора.
И несъмнено млечните артикули са доста опасности - те са добра среда за развиване на микроорганизмите - това е прясното мляко, сирената – изключително такива, направени със сурово мляко”, разяснява той.
Опасните бактерии, причинители на хранителни инфекции, бързо се развъждат и в сладоледа и даже в леда в коктейлите. Експертите поучават също през лятото да заобикаляме екзотичните храни. Вместо тях да акцентираме на плодове и зеленчуци, само че наложително да ги измиваме добре.
„ Това, което следим по време на инспекциите с изключение на осъществяването на хигиеничните условия, е и спазването на въведените противоепидемични ограничения по отношение на COVID-19.
Акцентът е върху местата, където има се чака по-голям човекопоток - курорти, паркове и градинки”, изясни Бистра Иванова от БАБХ.
Източник: bulnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР