Активисти на ляворадикалната партия Борци за икономическа свобода в Република

...
Активисти на ляворадикалната партия Борци за икономическа свобода в Република
Коментари Харесай

Радикали в РЮА опустошиха магазини на H&M заради расистка реклама

Активисти на ляворадикалната партия „ Борци за икономическа независимост ” в Република Южна Африка, която има трета по бройка парламентарна група, организираха протестни акции против магазини на шведската компания H&M, упрекната в расизъм.

На рекламни плакати на H&M чернокожо момче е със суичър с надпис " Coolest Monkey In The Jungle " („ Най-готината маймуна в джунглата ”).

В столицата Претория и в най-големия град Йоханесбург протестиращите нахлуха в магазините и участваха в погроми.

Полицията в Йоханесбург беше принудена да се намеси и да употребява гумени патрони. Според представителя на полицията в провинция Хаутен подполковник Лунгело Дламини протестиращите освен са чупили, само че и са откраднали стока.

В региона Менлин на Претория деятели влязоха и в комерсиална зала и разхвърляха стилажи с облекла.

Според представителя на партията Бенджамин Дисолоане те упорстват за затваряне на магазините на компанията, която е „ расистка ”.

Лидерът на „ Борци за икономическа независимост ” Джулиус Малема удостовери, че партията не съжалява за дейностите на членовете си и упорства за закриване на всички обекти на H&M в страната, тъй като назовава „ нашите деца павиани ”.

Скандалът с рекламния афиш, общопризнат като афектиран към чернокожите, провокира по-рано отрицателна реакция в обществените мрежи. Редица международни звезди, които са се снимали за реклами на H&M, се отхвърлиха от по-нататъшно съдействие с компанията.

На 8 януари H&M се отхвърли от потреблението на плаката и сервира извинения. /ТАСС
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР