Активисти на ляворадикалната партия Борци за икономическа свобода в Република

Активисти на ляворадикалната партия Борци за икономическа свобода в Република ...

Радикали в РЮА опустошиха магазини на H&M заради расистка реклама.

Активисти на ляворадикалната партия „Борци за икономическа свобода” в Република Южна Африка, която има трета по численост парламентарна група, проведоха протестни акции срещу магазини на шведската фирма H&M, обвинена в расизъм.

На рекламни плакати на H&M чернокожо момче е със суичър с надпис "Coolest Monkey In The Jungle" („Най-готината маймуна в джунглата”).

В столицата Претория и в най-големия град Йоханесбург протестиращите нахлуха в магазините и участваха в погроми.

Полицията в Йоханесбург беше принудена да се намеси и да използва гумени куршуми. Според говорителя на полицията в провинция Хаутен подполковник Лунгело Дламини протестиращите не само са чупили, но и са откраднали стока.

В района Менлин на Претория активисти влязоха и в търговска зала и разхвърляха стилажи с дрехи.

Според говорителя на партията Бенджамин Дисолоане те настояват за затваряне на магазините на фирмата, която е „расистка”.

Лидерът на „Борци за икономическа свобода” Джулиус Малема потвърди, че партията не съжалява за действията на членовете си и настоява за закриване на всички обекти на H&M в страната, защото нарича „нашите деца павиани”.

Скандалът с рекламния плакат, възприет като обиден към чернокожите, предизвика по-рано негативна реакция в социалните мрежи. Редица световни знаменитости, които са се снимали за реклами на H&M, се отказаха от по-нататъшно сътрудничество с фирмата.

На 8 януари H&M се отказа от използването на плаката и поднесе извинения. /ТАСС

Източник: dnesplus.bg