Активисти и политици предпазливо приветстваха неочакваната декларация между САЩ и

...
Активисти и политици предпазливо приветстваха неочакваната декларация между САЩ и
Коментари Харесай

COP26 предпазливо посреща неочакваното споразумение за климата между САЩ и Китай

Активисти и политици внимателно приветстваха непредвидената декларация сред Съединени американски щати и Китай , обещаваща да ускори съдействието в региона на климата през идващото десетилетие, оповестява БиБиСи.

Китай и Съединени американски щати се споразумяха да засилят съдействието в региона на климата през идващото десетилетие, в изненадващо известие на срещата на върха COP26 в Глазгоу. Двата най-големи отделящи излъчвания на CO2 в света се ангажираха да работят.

В декларацията се споделя, че и двете страни ще " напомнят своя корав ангажимент да работят дружно " за реализиране на задачата за температура от 1,5 градуса, заложена в Парижкото съглашение от 2015 година Те приканиха за засилени старания за запълване на " забележителната бездна ", която остава за реализиране на тази цел.

Европейски Съюз и Организация на обединените нации дефинираха този ход като окуражаващ и значима стъпка, само че Грийнпийс сподели, че и двете страни би трябвало да покажат повече ангажираност.

Съобщението на двамата световни противника бе направено на настоящата среща на върха COP26 за климата в Глазгоу. Очаква се президентът на Съединени американски щати Джо Байдън и китайският му сътрудник Си Дзинпин да проведат виртуална среща най-рано идната седмица.

Учените споделят, че ограничението на повишението на световната температура до 1,5C ще помогне на човечеството да избегне най-лошите въздействия на климата. Това се съпоставя с прединдустриалните температури.
 COP26 упорства от страните да понижат повече излъчванията до 2022-а
COP26 упорства от страните да понижат повече излъчванията до 2022-а

Три години предварително

В отговор на декларацията сред Съединени американски щати и Китай, Женевиев Марикъл, шеф на американската политика за климата в групата за напън WWF, сподели: " Това известие идва в сериозен миг на COP26 и предлага нова вяра , че с поддръжката на тези две и множеството сериозни гласове, може да успеем да ограничим изменението на климата до 1,5 градуса ".

Международният изпълнителен шеф на Грийнпийс Дженифър Морган също приветства декларацията, само че предизвести, че и двете страни би трябвало да покажат по-голям ангажимент за реализиране на задачите в региона на климата.

Генералният секретар на Организация на обединените нации Антониу Гутериш сподели, че известието е " значима стъпка в вярната посока ".

Върховният представител на Европейски Съюз по въпросите на климата Франс Тимерманс сподели, че е " в действителност окуражаващо " да забележим, че Китай и Съединени американски щати работят дружно . " Това също по този начин демонстрира, че Съединени американски щати и Китай знаят, че тази тематика надвишава други въпроси. И сигурно ни оказва помощ тук в COP да реализираме съглашение ", добави той.

Междувременно Кевин Ръд, някогашен австралийски министър-председател , а в този момент президент на Азиатското общество, което работи върху световните съглашения за изменението на климата, сподели пред БиБиСи, че съглашението " не е смяна в играта ", само че въпреки всичко е огромна крачка напред.

" Настоящото положение на геополитиката сред Китай и Съединените щати е... извънредно , тъй че фактът, че можете да извлечете това характерно за климата съглашение за съдействие сред Вашингтон и Пекин сега, е значима част от инерцията ", сподели той.

Бяха контрактувани стъпки по редица въпроси, в това число излъчванията на метан, прехода към чиста сила и декарбонизация . Водещият китайски договарящ по климата Се Дженхуа сподели пред кореспонденти, че във връзка с изменението на климата " има повече единодушие сред Китай и Съединени американски щати, в сравнение с разминаване ".

Китай отхвърли да се причисли към съглашение по-рано тази седмица за ограничение на метана - нездравословен парников газ, само че вместо това даде обещание да създаде " народен проект " за справяне с казуса.

Джон Кери , американският делегат по климата, който сподели, че до момента в който Съединени американски щати и Китай имат доста разлики, съдействието по въпросите на климата е жизненоважно . " Всяка стъпка има значение сега и ни следва дълго пътешестване ", сподели той.

Китай е най-големият източник на въглероден диоксид в света, следван от Съединени американски щати. През септември Си разгласи, че Китай ще се стреми към въглеродна индиферентност до 2060 година, с проект за постигане на пикови излъчвания преди 2030 година
 Байдън: Китай и Русия бойкотираха COP26
Байдън: Китай и Русия бойкотираха COP26

Пита за какво водачите не са участвали на конференцията за климата

Може би най-важната улика за смисъла на това взаимно изказване е в последната част от заглавието - взаимна декларация за усилване на дейностите по климата през 2020-те години.

Ако светът желае да резервира температурния предел от 1,5°C, тогава стъпките, подхванати за ограничение на въглеродните излъчвания през идващите девет години, са безусловно сериозни .

Въпреки че Китай не е податлив да се оправи с вътрешните си въглищни излъчвания в кратковременен проект, това изказване е самопризнание за неотложните дейности.

Така че контрактуваните взаимни стъпки - за метан, гори и трансфер на технологии - са значими алегорично, а също и евентуално от позиция на излъчванията.

Споразумението е и самопризнание от двете страни, че има голяма разлика сред напъните на страните да лимитират излъчванията досега и това, което науката споделя, че е належащо за един по-безопасен свят.

Затварянето на тази празнота значи мощно съглашение тук, в Глазгоу . Времето на това изказване, без значение от наличието, сигурно дават подтик.

COP26 е най-голямата конференция по изменението на климата след значимите договаряния в Париж през 2015 година От към 200 страни са поискани проектите им да понижат излъчванията на парникови газове, които предизвикват световното стопляне, до 2030 година
 Байдън оказва помощ на климата с възобновима и нуклеарна сила, и с дребни модулни реактори
Байдън оказва помощ на климата с възобновима и нуклеарна сила, и с дребни модулни реактори

Съединени американски щати и Румъния стартират създаване на първа по рода си АЕЦ с дребен модулен реактор в Румъния
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР