Активи за 6,1 милиона евро са концентрирани във фирмата Лира

...
Активи за 6,1 милиона евро са концентрирани във фирмата Лира
Коментари Харесай

Биволъ откри 6,1 млн. евро в люксембургска сметка на Александър Томов |

Активи за 6,1 милиона евро са съсредоточени във компанията " Лира Инвестмънт " (Lira Investments S.A.), чийто краен притежател е политикът Александър Томов, оповестява.

Фирмата е някогашен притежател на акциите на ЦСКА и заемодател на клуба. Захранването на люксембургските сметки е ставало с финансови инжекции за милиони от Томов.

Пред Биволъ Александър Томов коментира, че парите идвали от заеми и възнаграждения получени от китайския милиардер Стивън Ло, който по този метод помагал на ЦСКА, само че след това Бойко Борисов го принудил да изостави клуба . Но с изключение на за финансиране на ЦСКА, люксембургската конструкция е служила и за имотни врътки в интерес на самия Томов, демонстрира изследването на Биволъ.

Данните излизат от интернационалното журналистическо следствие OpenLux, което свързва данните за притежателите с данните за компаниите във Великото херцогство. В него вземат участие Le Monde, Suddeutsche Zeitung, Le Soir, OCCRP и други проверяващи медии в Европа, Африка, Съединени американски щати и Азия, както и Биволъ. 

" Лира не е офшорна компания – нито налозите там са по-ниски, нито аз се укривам като притежател. Създадох компанията, тъй като там комерсиалното право е по закон от преди 100 години – при пораждане на разногласия може да разгадавам на обикновено право, предвидимо законодателство ” – изясни Томов за какво е предпочел точно тази данъчна дестинация ", споделя Томов пред медията.

Оттам прецизират, че " Томов се крие посредством подставени лица и не се заявява като краен притежател на " Лира Инвестмънт ". 

В един от документите се появява и името на Димитър Митев , шеф на компанията. Документът е джиро, с което Митев трансферира 10 000 акции на ЦСКА на " Концепта БГ ". Към момента Митев е представляващ коалицията  " Движение дружно за смяна " пред ЦИК, посредством която Томов се явява на идните парламентарни избори. 

, още преди той да разгласи решението си за това. От прессекретариата на президента тогава обявиха, че водена връзка с президента и той не е осведомен за желанието на Движение „ Заедно за смяна “ да инициира подписка. 

Според Биволъ " Лира Инвестмънт " не е първата офшорка, посредством която Томов ръководи акциите на ЦСКА. През 2006 година когато поема клуба от Васил Божков, е употребена друга – International Sport Management Services S.A., също записана в Люксембург.

Фирмата " Лира " е записана през 2009 година с 50 000 евро капитал и въпреки три години подред да е на загуба - до 2012 година, през 2013 г. фирмата получава изключителна финансова инжекция от 465 000 евро, а дългът на ЦСКА внезапно се повишава на 477 486 евро., доста повече в сравнение с заложената рента от 5%. Отчетена е и инвестиция в акции на ЦСКА от 2 396 675 евро. Отписана е загуба от 118 563 евро вложени във плантация за охлюви.

Заемът е даден на ЦСКА през 2011 година - сума от 340 000 евро с 5% рента. 

През 2014 година дългът на ЦСКА става 2,59 милиона евро, а от притежателя постъпват 1 057 648 евро, като отново е регистрирана загуба от плантация за охлюви. Именно за 2014 година е последният годишен доклад, като той включва и дългове от 6 милиона евро към кредитори.

Пред Биволъ Томов споделя, че " по спомен " сега ЦСКА дължи на Лира 4,5 млн. лв..

На въпрос от кое място са парите за финансовите инжекции - близо 3 милиона лв., политикът изясни, че са лични средства – на компанията и негови, продажба на акции на ПФК и заемни средства. " Включително мои персонални възнаграждения и заемни средства от господин Стивън Ло ", казва Томов. 

За задълженията от 6 млн. евро той съобщи, че средствата са дължими точно на Стивън Ло. Томов посочи, че съгласно последния доклад за 2019 година, който не е вписан, задълженията на “Лира ” са намалели с над 2 милиона евро от 6 на 4 милиона.

През 2016 година Александър Томов предава на компанията си парцел в с. Студена – вила от 190 кв. м. с басейн. Тогава вилата е оценена на 80 000 лева

През 2017 година " Лира Инвестмънтс " придобива и имота, на който е издигната вилата за още 11 000 лева Две години по-късно - през 2019 година люксембургската компания продава на Томов имота и вилата за 37 000 лева

По-късно Томов изпраща и уточняващи отговори, в които споделя, че в никакъв случай не се е крил като притежател на Лира Инвестмънтс.

" Напротив, неведнъж съм заявявал, че съм притежател на сдружението обществено, пред десетки медии ", прибавя той, макара в нито един документ името му да не участва като притежател. 

За къщата в село Студена политикът от " Движение дружно за смяна " коментира, че парцелът е унаследен .

" Има остаряла част, издигната от родителите ми и уголемение, направено, когато работих за Прамод Митал на висока заплата. Прехвърлял съм я на сдружението и назад, с цел да защитя единствения си парцел от офанзиви на кредитори, от които персонално съм авалирал заемни средства за прехрана на ЦСКА ". 

Той поздравява за смелостта " да пишете по тематиката за неосъществения план на Стивън Ло и персоналната корупционна интервенция на Борисов в този развой. Както персонално ви осведомих по тази тематика подадох сигнал до Специализираната прокуратура. Щеше да ми стане прелестно да посочите този факт, тъй като не ми е прочут различен български жител да излезе в директна война против мутрите ", завърша Александър Томов.
Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР