Актът за установяване на административно нарушение, съставен срещу Националната агенция

...
Актът за установяване на административно нарушение, съставен срещу Националната агенция
Коментари Харесай

НАП оспорва глобата от 5,1 млн. лева на Комисията за защита на личните данни

Актът за определяне на административно нарушаване, формиран против Националната организация по приходите от Комисията за отбрана на персоналните данни, е оспорен в законовия 3-дневен период. Наказателното разпореждане, с което комисията постанова глоба в размер на 5,1 млн. лева, също ще бъде обжалвано пред съда.

Главният претекст за оспорването на акта на комисията е, че неоторизираният достъп, кражбата на данни и последващото им обществено обявяване са резултат от дейности, представляващи закононарушение по смисъла на Наказателния кодекс на Република България, осъществени без значение и макар подхванатите от Национална агенция за приходите механически и организационни ограничения за отбрана. От Приходната организация даже обмислят и предприемането на правосъдни дейности по отношение на причинителите на хакерската офанзива против сървърите на организацията, като е допустимо както присъединението на организацията в наказателното произвеждане, по този начин и воденето на гражданско дело. Така финансовата рекламация в размер, покриващ наложената на приходната организация имуществената глоба, ще бъде ориентирана към причинителите на незаконното посягане.

Справката в приложението за това какъв тип персонални данни са били разкрити за български жители, ще бъде пусната в употреба през идната седмица. Проверката ще може да бъде осъществена посредством идентификация с личен идентификационен код (ПИК), публикуван от приходната организация, или с електронен автограф. Такава информация ще може да се направи и в офисите на Национална агенция за приходите в страната след показване на персонална карта.
Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР