Ако задълбаем в предупрежденията на учените по отношение на промените

...
Ако задълбаем в предупрежденията на учените по отношение на промените
Коментари Харесай

Мозъкът, смъртта и как не ни позволява да мислим за края на живота ни

Ако задълбаем в предизвестията на учените във връзка с измененията в световния климат, в някакъв миг най-вероятно ще се разболеем от мисълта, че може би в идващите няколко десетилетия милиони от нас ще умрат от горещина, задушаване, липса на вода, естествени бедствия и така нататък

Настоящите климатични промени обаче надалеч не са първия път, в който човешкият тип се изправя пред животозастрашаващи рискове. И мозъкът ни знае това доста добре.

Наскоро израелски учени са открили, че човешкият мозък има склонността да влиза в предпазен режим, когато се изправи пред сюжет, в който гибелта на индивида наподобява мощно евентуална и се отнася към някакъв предстоящ миг.

Учените са провели изследване с групи хора, на които са били показани фотоси на самите тях и фотоси на други хора, съпроводени със известия за гибел и заравяне.

Резултатите посочили, че фотосите, отнасящи се към други хора, нямат съвсем никакъв резултат върху реакциите на мозъка, до момента в който другите провокират автоматизиран блокаж, който не разрешава на човек да се задълбава в мисли за личната му гибел.

По-интересното е, че при втората група блокажът афектира цялостната дарба на човек да планува бъдещи събития, отнасящи се освен до неговата гибел, само че и към други тематики от живота.

Може би това би трябвало да ни служи като знак, че е време да спрем да мислим по какъв начин след няколко десетилетия ще бъдем изпържени от покачващите се температури и да мислим повече за това какво бихме могли да създадем по въпроса към сегашния миг. /lifestyle.bg
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР