Ако ютията ви “топи” дрехите и отделя неприятна миризма, лесно

...
Ако ютията ви “топи” дрехите и отделя неприятна миризма, лесно
Коментари Харесай

Имах толкова много загорели следи по ютията, че мислих да я хвърля, но добре че беше свекърва ми да ми каже как да я почистя

Ако ютията ви “топи” облеклата и отделя неприятна миризма, елементарно бихте могли да разберете повода и също по този начин елементарно да почистите работната й повърхнина до искра.

Как да почистите нагара по ютията


Първо, изключете я. Използвайте пинсета или дървени пръчици за премахване на стопените части от облекла по гладещата повърхнина на ютията, откакто тя се охлади изцяло.


Имайте поради, че след премахване на изгорелите късчета тъкан, бихте могли да почистите ютията благодарение на описаните по-долу способи.

1. Сол

Ако остават следи по ютията, дори и да сте премахнали цялата изгоряла тъкан, поставете няколко супени лъжици сол върху мека забрадка. След това сложете кърпата върху дъската за гладене и включете ютията в позиция за памук. Когато уредът се нагрее, поставете го върху солта и го движете напред и обратно, до момента в който следите изчезнат. На края, избършете ютията с забрадка.

2. Оцет
Ако тези загорели следи са фактически ужасни, тогава ще е належащо да упражните повече старания, с цел да ги почистите. Вместо сол, вземете загрят бял оцет и натопете в него мека забрадка. След това търкайте с кърпата, до момента в който следите изчезнат. За да завършите процеса би трябвало да избършете ютията с влажна забрадка, авансово накисната в чиста вода.

Ако този способ не е ефикасен за вашата ютия, тогава ще е належащо да смесите няколко супени лъжици готварска сол или сода за самун със затоплен бял оцет. Разбъркайте сместа, с цел да може солта или содата да се разтварят. Натопете чиста забрадка в сместа и по-късно почистете с нея нагара по ютията. Продължавайте да търкате, до момента в който не изчезнат всички следи, а по-късно избършете благодарение на салфетка.

3. Препарат за пране
Първото нещо, което е належащо да извършите е да добавите няколко капки препарат в дребна бутилка, цялостна с топла вода. След това напоете чиста забрадка с този разтвор и изтъркайте ютията. На края подсушете работната повърхнина на вашата ютия с кърпата и в следствие можете да преминете към гладене.

4. Сапун за миене на съдове
Понякога разнообразни останки покриват дребните дупчици на гладещата повърхнина на вашата ютия. За да се погрижите за тази обстановка, би трябвало да смесите вода с мек сапун. Натопете забрадка в сместа и натрийте следите от изгоряло по ютията и дребните дупчици. Когато петната изсъхнат, избършете с забрадка.

5. Водороден прекис
Друг елементарен способ за разчистване на вашата ютия е посредством накисване на забрадка във водороден пероксид и по-късно триене на петната до момента в който не изчезнат.

6. Метално покритие
Ако работната повърхнина на вашата ютия не е тефлонова, а съставлява железна пластина, тогава е належащо да употребявате няколко капки разтвор за гланциране на метал. Избършете петната благодарение на препарата до момента в който изчезнат, а по-късно изтрийте със суха забрадка.

Преди да решите да употребявате някой от горните способи е нужно да прочетете управлението за потребителя на електрическия си апарат за гладене. Производителят може да даде насоки за това по какъв начин да почистите вашата ютия. Въпреки това, инструкциите могат да включват средства за разчистване, които не са подобаващи за вашия случай.

За да обобщим нещата, най-хубавият метод е да бъдете деликатни, когато употребявате електрическа ютия. Също по този начин, доста значимо е да се преценявате с температурата и типа на материала, който гладите. Друго нещо, което би трябвало да имате поради е постоянното разчистване на ютията. Не използвайте абразивни почистващи препарати или четки при разчистване на ютията, защото по този начин можете да нанесете повече вреди.

Източник: blitz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР