Ако Юрген Клоп нямаше как да скрие по-широката си от

...
Ако Юрген Клоп нямаше как да скрие по-широката си от
Коментари Харесай

Истории „от кухнята“: как Клоп намери своя шогун

Ако Юрген Клоп нямаше по какъв начин да скрие по-широката си от нормалното усмивка на тренировката в сряда, това не бе единствено поради удовлетворението от класирането за елиминационните стадии на Шампионската лига с първо място в своята група. Един по един, водещите фигури измежду играчите от състава му се стекоха към него с предлагането да обърне по-близко внимание на един съответен състезател, който им беше основал извънредно доста проблеми с Република България Залцбург предната вечер и в първия мач на „ Анфийлд “.

Мениджърът на Ливърпул, несъмнено, знаеше нещо, което хора като капитана Джордан Хендерсън и водача на отбраната Вирджил ван Дайк не знаеха. Обектът на тяхното удивление – Такуми Минамино – към този момент бе част от състава му. Поне по кардинално съглашение.





Вече от над шест седмици насам спортният шеф на клуба Майкъл Едуардс водел другарски и плавни договаряния със своя сътрудник по пост в Залцбург – Кристоф Фройнд. В четвъртък самият Фройнд удостовери пред медиите за това, до момента в който ставаше ясно, че договорката е съвсем завършена, като остават единствено медицинските прегледи.

И въпреки всичко това е единствено една част от историята. Разговорите в последните два месеца са просто кулминационната точка и завършекът на един нескончаем развой, спомогнал за това Ливърпул да приюти един от най-вълнуващите играчи в международния футбол… за жълти стотинки.

Едуардс и неговият рекрутиращ щаб, включващ високотехнологичен анализаторски отдел, в действителност следели Минамино още от 2013 година, преди да отиде от японския Серезо Осака (там бе съотборник с Диего Форлан) в Залцбург. По време на този дълъг скаутски развой спортният шеф и щабът му поддържали детайлно проучване на японеца – персонално на мачове и с необятен набор от статистически данни. В последните два сезона те видели голям скок в неговото развиване в Австрия: и физически, и тактически, и във връзка с индикатори. Всъщност множеството клубове от Премиър Лийг считали играча за по-апетитната хапка в Залцбург от другата звезда на отбора – Ерлинг Холанд.



Това се илюстрира отлично в двата конфликта на Минамино с Ливърпул този сезон, изключително на „ Анфийлд “, където бе състезател на мача, както и от представянето му при похода до полуфиналите на Лига Европа през 2018 година и от това, че селекционерът на националния тим Хаджиме Мориясу построи цялата си система към 24-годишния нападателен гений.

Ключово е и това, че Майкъл Едуардс построи връзка освен с Кристоф Фройнд в Залцбург, а и с цялата организация към Ред Бул след комплицираните и въпреки всичко отзивчиви договаряния с Република България Лайпциг към договорката за Наби Кейта. Това разреши на щаба на Едуардс да открие скъпа информация, която противниците за подписите на трансферната му цел нямаха – че при упражняването от австрийския клуб на опцията за едностранно възобновяване на контракта на Минамино до юни 2021 година (през февруари м.г.) е била сложена уговорка с наказателна клауза за преустановяване от едвам 7,25 млн. паунда.

Манчестър Юнайтед, Милан и водачът в Бундеслигата Борусия (Мьонхенгладбах) също бяха интензивно по следите на японеца, но нямаха визия за клаузата, поставяща толкоз смайващо ниска цена на спортните му права.

Това е суперизгодна договорка за Ливърпул поради обстоятелството, че футболистът се вписва съвсем напълно в търсения от Юрген Клоп профил. Този сезон той пробягва приблизително по 12 км на мач и има 20 голови участия в 22 мача за Република България Залцбург – все елитни индикатори.



Не е никакво съвпадане връзката на спортния шеф на „ алените “ Майкъл Едуардс с франчайзите на Ред Бул. Клоп изпитва голяма възхита от тяхната работа по откриването на млади нешлифовани диаманти и блестящото им преобразяване в топ играчи. Неслучайно преди японеца по същия път минаха Садио Мане и Наби Кейта.

Самият Клоп е голям почитател на Такуми Минамино още от самото му идване в Австрия и усмивката му, когато футболистът вкара против Ливърпул на „ Анфийлд “, може би издаде възприятията му повече, в сравнение с е осъзнавал към оня миг. Днес германецът към този момент има разполагаем този гений, оценен на към 30 млн. паунда, за напълно дребна част от тази цена, и то с един огромен плюс.

Клоп вижда Минамино като идеално попълнение за своя състав поради качествата му да бъде градивен и работлив на голям брой позиции на терена и, съгласно самия управител на „ алените “, японецът ще играе в много мачове от Премиър Лийг във втората половина от сезона. Той изцяло си е извоювал правото да е на „ Анфийлд “ като част от европейския първенец и безапелационен водач в лигата, освен това е истински финансов удар, откакто пристигна за сходни пари като получените от Ливърпул за продажбата на младока Раян Кент и за третина от получените за Доминик Соланке или Дани Ингс.



Има и един заключителен бонус, в случай че всичко останало не ви е задоволително. Такуми Минамино се радва на статута на същински воин в Далечния изток като суперзвездата на Япония. Това ще помогне за завземането на този характерен пазар, съответно посочен от клуба след спечелването на шумната правосъдна борба за промяната на доставчика на екипировка „ Ню Баланс “ с „ Найки “.

Никак не е чудно тогава за какво такава голяма усмивка бе озарила лицето на Юрген Клоп в сряда. Как другояче, откакто след шест дълги години той най-накрая дочака своя шогун.
Дейвид Мадок, „ Дейли Мирър “

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР