Ако вярваме на официалните данни, турската икономика изживява истински бум.

...
Ако вярваме на официалните данни, турската икономика изживява истински бум.
Коментари Харесай

Заблудата за турското чудо

Ако имаме вяра на формалните данни, турската стопанска система изживява същински взрив. Но при по-внимателно вглеждане турското знамение наподобява по-скоро на оптическа машинация. Ето аргументите:
Турската стопанска система отбелязва същински взрив. Според формалните данни, през предходната година тя е повишена с цели 7,4% - приръст, който е по-силен даже от китайския, и то без значение от напреженията с Германия и с други значими търговски сътрудници. Държавните финанси също наподобяват в положително здраве, сходна е обстановката и с кредитните портфолиа на банките.
Като исполин на глинени крайници
Означава ли това, че президентът Ердоган се намира в удобна обстановка? Ни минимум, настояват наблюдаващи. Защото при по-внимателно вглеждане турското икономическо знамение наподобява по-скоро на исполин на глинени крайници. Така да вземем за пример високият приръст през 2017 се изяснява основно със слабите данни от миналата година, както и с влезлите в деяние стратегии за стимулиране на конюнктурата и кредитирането. Тези стратегии обаче освен обременяват държавния бюджет, само че и биха могли да утежнят ситуацията на банките, в случай че някои от кредитираните компании не съумеят да върнат заемите, взети в непозната валута, отбелязва „ Франкфуртер Алгемайне Цайтунг " (ФАЦ) и прибавя, че рецесията към този момент чука на вратата. Признак за това е курсът на турската лира, който сега се намира в положение на свободно рухване. В сряда един $ се разменяше против 4,19 турски лири, а еврото - против 5,19 лири. И двата курса са безспорен отрицателен връх, отбелязва в тази връзка списание „ Фокус ", а „ Нойес Дойчланд " предвижда, че в най-лошия случай обезценяването на лирата може да докара до вълна от фирмени банкрути, а оттова - и до цялостен срив на турската стопанска система.
И още нещо: неподходящото развиване на турската лира неизбежно подклажда инфлацията, защото вносните артикули стават все по-скъпи. Цените в Турция в това време скочиха с над 10%. В една такава обстановка нормално се подхваща повишение на лихвите. Не обаче и в Турция на Ердоган, където залагат на друга стратетия - да наливат свежи пари на пазара, написа новинарският канал n-tv.
Планът на Ердоган
„ Автократично ръководещият президент желае непременно стопанската система на страната да се развива на бързи обороти - най-малко до ноември идната година, когато ще има избори за нов държавен глава и нов парламент. И когато Ердоган има намерение дефинитивно да наложи прекосяването към президентска система на ръководство. А изборната победа на Ердоган зависи точно от положителните стопански индикатори ", разяснява n-tv.
Остава вярата, написа на собствен ред ФАЦ, че турските гласоподаватели няма да позволен да бъдат водени за носа. Инвеститорите към този момент обръщат тил на Турция. И с цялостно право, заключава изданието.
Източник: Дойче веле
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР