Ако в 14-дневен срок, който изтича другата седмица, корабособственикът и

...
Ако в 14-дневен срок, който изтича другата седмица, корабособственикът и
Коментари Харесай

Държавата пуска до седмица Vera Su на търг, ако собственикът не плати за спасяването

Ако в 14-дневен период, който изтича другата седмица, корабособственикът и застрахователят на кораба Vera Su, не покрият разноските по избавителната интервенция, той ще бъде продаден на открит търг. Това заяви транспортният министър Христо Алексиев след съвещанието на министерски съвет в сряда.

Корабът е оценен на към 3 млн. лв., а избавителната интервенция струваше на страната 2 млн. лева Допълнителни разноски се появиха и откакто корабът бе изместен в кораборемонтния цех " Терем – Флотски боеприпас ", с цел да може да бъде " закърпен” и да бъде източена водата от него.

Корабът престоя повече от месец край скалите при Камен бряг, където заседна на 20 септември.

От думите на министъра стана ясно, че Vera Su може да бъде употребен за научно проучвателен задачи. В морското учебно заведение във Варна ще се образоват по избавителната акция за кораба.

Транспортният министър разгласи, че следва да се разгласи социална поръчка за строителство на нов избавителен транспортен съд, планът е на стойност 12 милиона лв.:

" В началото на идната година няма никакъв проблем да се разгласи процедура за планиране и създаване на този избавителен транспортен съд като функционално ще бъде и влекач. Той може да се употребява за гасене на пожари, ще има дрон за избавяне на хора, почти всички функционалности, които би трябвало да има един избавителен транспортен съд и сходни на тези функционалности, които имаше унищоженият транспортен съд " Перун ". Те го нарязаха на скрап, ние в този момент ще купим нов “, уточни Алексиев.

40 млн. лева за автобусните превозвачи

Христо Алексиев заяви още, че през днешния ден кабинетът “Янев” е взел решение за разпределяне на 40 млн. лева за подкрепяне на автобусните превозвачи. Помощта се изплаща поради свиването на оборотите и трупането на загуби на компаниите поради отлива на пасажери около пандемията.

" На първо място бе въведена така наречен мярка за подкрепяне на автобусните превозвачи в размер на 40 млн. лв.. И се надяваме с този акт на Министерския съвет до края на годината да успеем да разплатим тези средства към автобусните превозвачи, с цел да могат да получат една глътка въздух, която им е нужна в днешната тежка обстановка и отражението от коронавирус кризата”, сподели Алексиев, представен от Българска национална телевизия.

Тези средства се чакат с огромен интерес и от Столична община, която на предварителни диалози с транспортното министерство съобщи, че чака да получи обективна част от тях. Междувременно неведнъж кметът Йорданка Фандъкова се възмути за какво това подкрепяне няма да важи за електротранспорта и метрото. Загубата на Центъра за градска подвижност за тази година се обрисуват 50 млн. лева

В елементи, мярката ще бъде отворена за лицензирани автобусни превозвачи, които са отчели доходи от активността по автобусен транспорт на пасажери над 15 000 евро (30 000 лева) през 2019 година

Освен това, с цел да бъдат възможни за подкрепяне, автобусните превозвачи би трябвало да имат спад на оборота с минимум 20 % през всеки три месеца на 2021 година в съпоставяне със съответните месеци на 2019 година, както и спад на приходите през 2020 година спрямо 2019 година

Размерът на помощта за всеки транспортьор ще бъде до 8 % от чистите му доходи от транспортни действия, регистрирани през 2019 година

Един претендент няма да получи повече от 1.8 милиона евро.

Жалба в Съда на Европейски Съюз против пакета подвижност

Кабинетът “Янев” е взел решение за подаване на тъжба в Съда на Европейски Съюз във връзка с пакета подвижност, който е много дискриминационен към българския автобусен и авто интернационален превоз ", сподели Алексиев.

Страната ни ще нападна условието за връщане на камионите в страната членка на определяне.

В първите дни на юли 2020 година Европейският парламент одобри дефинитивно на второ четене без промени законопроекта за нови правила за интернационалните пътни транспорти в Европейски Съюз.

Според тях водачите на камиони би трябвало да се връщат вкъщи на всеки три или четири седмици. Въвежда се възбрана водачите да употребяват постоянната си седмична отмора в кабината на транспортното средство. Ако тази отмора се употребява отвън дома, настаняването би трябвало да бъде в мотел за сметка на работодателя.

Въвежда се " период на спиране " от четири дни сред осъществяването каботаж в една и съща страна със същото транспортно средство.
Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР