Ако трябва да изберем домашен любимец от влечуговите, царевичният смок

...
Ако трябва да изберем домашен любимец от влечуговите, царевичният смок
Коментари Харесай

Царевичен смок

Ако би трябвало да изберем домакински любим от влечуговите, царевичният смок (Pantherhophis guttatus) несъмнено ще бъде най-подходящият претендент за позицията. Видът е част от фамилията на смокообразните (Colubrinae), към което още спадат медянката, водната змия, млечната змия, смокът-мишар и други

Родът на царевичния смок е прочут още като рода на алените смоци (особено що се отнася до богатата разновидност от цветове на индивидите). Видът е естествено срещан в югоизточните региони на Съединени американски щати, населява приземните сектори. Периодът му на интензивност е през нощта, само че може да бъде раздължен, включвайки времето към изгрева и залеза.

Царевичните смоци в ролята домашни любимци са послушни, грижата за тези животни е лесна, а те самите не нарастват прекалено много на дължина. Този тип би заинтригувал всеки дилетант в региона на развъждането на змии заради гореизброените си качества.

По-опитните гледачи обаче също не биха се отказали от наличието на царевичен смок в терариумите си – те идват в най-различни разцветки вследствие на усиленото отглеждане измежду феновете. Що се отнася до оптимално достигащите размери, те са към 150-180 сантиметра. Очакваната дълготрайност на живота при оптимални условия е от 15 до 20 години, по тази причина поемащите грижата би трябвало да бъдат сигурни, че това е животното за тях.

Поведение и характер на царевичен смок

Веселите змийчета разрешават да бъдат докосвани, размотавани и, общо взето, не се противят на човешки ласки. Нормално за тях е да се заравят и прикриват, което значи, че в терариумите си би трябвало да открият добре изолирано скривалище и настилка, способна да се изравя. Като всички други змии, и царевичният смок е занаятчия в техниките на бягство, по тази причина обезопасете региона!

Излизайки от терариума си, влечугото може да се нарани или изгуби, пък в неуместен миг и да изкара акъла на някой посетител. Бидейки безспорни хищници в дивото, тези човеци са привикнали да преследват бъдещата си жертва, разчитайки най-много на обонятелното си осезание. Ще разберете, че усещат опасност, когато върхът на опашката им леко потрепва – сходно на гърмящите змии, като тип предпазен механизъм.

Отглеждане на царевичен смок

 Царевичен смок в терариум Снимка: sipa / pixabay.com

Препоръчва се терариумът да е с съдържимост не по-малка от 75 литра, като при избора си се спрете на по дългия и плитък подобен. От особена значителност е терариумът да бъде добре затрупан, защото, както споменахме, не е необичайност този тип да се измъква на открито. Закрепете капака с клампи, в случай че е нужно – ще забележите, че змийчето ще побутва капака с нос, с цел да откри едва място, от което да се изплъзне.

Осигурете прикритието на царевичния смок – всеки тип кутия (пластмасова, картонена и др.) би свършила работа, стига да може да помести цялото животно под себе си ( в сгънатата му версия). Ако свободното пространство под кутията е прекомерно огромно, змията няма да се усеща в сигурност в укритието си! Парчета дървесна кора също могат да съставляват скривалище, стига да са комбинирани с материал за заразяване в близост. В идеалния случай в терариума би трябвало да се разполагат две укрития – едно в студената и едно в топлата част. Последен щрих към жилището ще е слагането на дървесно стръкче за покатерване.

Топлина за царевичен смок

От есенциално значение е въпросът с температурата на змийската бърлога – съгласно данните царевичния смок се усеща най-добре сред 21 и 29 градуса Целзий. За постигането ѝ можете да употребявате отопляващи електрически одеялца под самия терариум, само че постоянството на температурата с този тип средства е подозрително. Затова се предлага използването на затопляща лампа – единствено не прекалявайте с горещината, защото този тип въпреки всичко идва от умерените ширини.

Субстрат за царевичен смок

Сред подобаващите субстрати за настилка на терариума са: вестник, изкуствена трева, борова кора. Вестникът е постоянно срещаният избор, защото е елементарен за разчистване, само че типът му е непредставителен. Астротурфът (изкуствена тревна настилка), може да бъде застлан на два пласта, като мръсният и чистият се разменят надлежно. Настилката от борова кора също е подобаваща – слепналите с фекалии късчета елементарно се отделят с лопатка. Субстратът от трепетлика е с сходно качества, въпреки да би трябвало да внимавате люспите да не бъдат погълнати от животното. Пясък, почва, борови и кедрови люспи не са добър избор за развъждане на царевичен смок.

Храна и вода за царевичен смок

 Царевичен смок Снимка: onkelramirez1 / pixabay.com

Царевичният смок би трябвало да бъде хранен с мишки, освен това авансово убити. Плъховете също са подобаващи, стига да са с по-малък размер. На дребните змийчета се дават новородени пиленца, като плячката се усилва по мярка с времето. Златно предписание е, че нейните размери би трябвало да приближават тези на главата на влечугото.

Младите змийчета се хранят няколко пъти седмично, до момента в който на възрастните се дава достойната на размери плячка и за 7-10 дни притежателят не би трябвало да се тормози за изхранването на животното. В интервалите към линеенето змиите постоянно позагубват вкус, само че това е физиологична специфичност, а не заболяване – в тези моменти намалете зареждането.

Купичката с вода, несъмнено, би трябвало да участва постоянно и съдържащото се да бъде прясно. Често царевичният смок дефекира в купичката с вода, по тази причина би трябвало да следите за такива пакости и да обновявате водата постоянно. Силно е допустимо преди линеене да намерите змийчето да се кисне във водата.

Често срещани болести при царевичен смок

Гниенето на устата (т.нар. заразен стоматит) е бактериална зараза на устната празнина, нормално причиняваща балончета слюнка и възпаления към устата. При нелекуване болестта доближава до лицевите кости и е допустимо изпадане на зъбите.

Както множеството змии, и родът на царевичния смок страда от общоприетите гъбични и респираторни инфекции – последните имат като клинична демонстрация обезцветяване на кожата. Друг признак на дихателно заболяване е хриповете и дишането с отворена уста. При подозрения за някое от изброените потърсете ветеринар, движимост в работата с рептили.

Избор на царевичен смок

Когато търсите своето ново животинче, оглеждайте се за някои характерности – като да вземем за пример, животното да няма остатъчни люспи от предходно линеене или порязвания, да има явен взор и да бъде нащрек, с изскачащ по всички страни език.

Източник: miau.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР