Ако това лято пътувате по стария път, който свързва Черноморец

...
Ако това лято пътувате по стария път, който свързва Черноморец
Коментари Харесай

„С главата надолу“ – къща атракцион стана хит на Южното ни Черноморие това лято



Ако това лято пътувате по остарелия път, който свързва Черноморец и Созопол, пред вас ще изникне странна картина – къща обърната с главата надолу с паркиран на покрива ѝ дребен жълт Фолксваген костенурка. Това е най-новият атракцион в региона на Южното ни Черноморие, който към този момент посреща освен самостоятелни посетители, само че и цели туристически групи, пристигнали, с цел да изпаднат в положение на … дезориентация. 

Причината е, че двуетажната сграда е обърната наобратно и има няколко изцяло обзаведени стаи с необикновена класификация на мебелите. Тук всичко е с " главата надолу ", даже дребните елементи са закрепени за тавана. Къщата е благосъстоятелност на ветеринарната лекарка доктор Ана Чанева, а концепцията се родила по време на странствуване в Тайланд. В един дъждовен ден Ана и фамилията ѝ посетили сходна „ обърната къща “ на остров Пукет и останали очаровани. „ Решихме, че това ще обогати почивката на летовниците в България, ще им сътвори повече въодушевление “, споделя собственичката.



Но когато се заели с издигането на ексцентричната сграда, проектантите се сблъскали с поредност от провокации . „ Проблемът е, че трябваше да обърнем цялата структура по този начин, че да се държи устойчиво върху покрива. Защото на процедура застроената повърхност е едвам 9 кв. м. Това значи, че 300 кв.м. се крепят върху една прекомерно дребна основа “ – изяснява доктор Ана Чанева.

Строителството почнало преди година и половина и завършва едвам за шест месеца. Следва обзавеждането, при което особено внимание е обърнато на всеки подробност. Семейната еднофамилна къща си има детска стая, хол, спалня, кабинет, кухня. Само че влизайки в нея, всичко стартира от … тавана. „ Гостите ни доста се забавляват, вършат си селфита, снимат, разпитват ни “ – споделя доктор Ана Чанева.



Интересното е че в нея няма нищо бутафорно . Всичко е автентично – перални, кафемашини, съдомиялни, печки, чинии, чаши, всичко си е същинско, няма пластмаса, стиропор или фалшификати. И нашият Фолксваген е същински. Това беше другото ни предизвикателство – по какъв начин да го закрепим като детайл на покрива. “ – споделя доктор Ана Чанева

Ако мисловно обърнете къщата наобратно, все едно стопанинът е паркирал колата си пред входната врата и влиза в дома си след работа. Автомобилът е спрян начело, само че на процедура виси над главите ви. Неслучайно туристите назовават атракцията The Beetle house . Но чувството за дезориентация те сграбчва още щом наближиш постройката, кацнала на покрива си. А вътре даже се усеща … домакински уют:



„ Тъй като брачният партньор ми се занимава с антикварни движимости и антиквариати, сме вкарали много забавни неща вътре в самата къща, които са с антикварна стойност.  Примерно от морското дело има доста сектанти – това са тогавашните морски уреди.  Едно време е нямало компаси и с тези уреди хората са се ориентирали в морето по небето, имаме глобуси, музикални принадлежности. Отвън сме сложили неповторим водолазен скафандър. Постарали сме се да пресъздадем една достоверна домашна атмосфера. Примерно въпросните сектанти са ситуирани в библиотеката или в „ мъжката обител “. Там има маса с два фотьойла, където мъжете играят шах, пушат пури, пият уиски. Морските карти са подредени, има реплики на ловни оръжия… “

Обърнатата къща се подреди измежду най-посещаваните атракциони по Южното ни крайбрежие това лято. Защо ли? „ Защото тук всичко основава въодушевление и може да ви разсмее от сърце “ – заключава доктор Ана Чанева.

Снимки: Facebook@theupsidedownhousebg
По обявата работи: Михаил Димитров
Източник: bnr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР