Ако търсим виновник за войната в Израел и палестинските територии,

...
Ако търсим виновник за войната в Израел и палестинските територии,
Коментари Харесай

Хю Ловат: Икономическата блокада на Газа е в основата на войната днес

Ако търсим провинен за войната в Израел и палестинските територии, най-лесно ще е да посочим „ Хамас “, в случай че сме последователи на Израел, или израелците, в случай че държим на палестинската идея.
В късния следобяд в понеделник водачите на „ Хамас “ насочиха ултиматум към израелските управляващи да изтеглят до час полицията от региона на джамията „ Ал Акса “ и квартала Шейх Джара. И когато това не се случи, започнаха да сипят ракети по израелските градове.

Но в дните преди понеделник израелската полиция щурмува джамията „ Ал Акса “. Ранени бяха стотици палестинци, които демонстрираха в отбрана на своите сънародници, застрашени от изселване.

Както Израел, по този начин и „ Хамас “, могат да бъдат подложени на критика. Но по този начин наречените медиатори - Съединените щати и Европейският съюз, също носят отговорност за днешната ескалация и всичките ѝ последствия, споделя Хю Ловат от Европейския съвет за външна политика в изявление за предаването "Събота 150 ".

Защо „ Хамас “ атакува Израел? Претекстът е явен - отводът на израелците да отдръпват силите си за сигурност от региона на джамията „ Ал Акса “ в Ерусалим. Кои са аргументите обаче?

„ Причините не са една и две. Не бива да подценяваме случилото се в Шейх Джара и Харам аш Шариф. Не може да се отхвърли, че членовете на „ Хамас “ са прочувствено и национално надълбоко свързани с Ерусалим.

Другата причина очевидно е опцията на „ Хамас “ - или това, което „ Хамас “ вижда като опция - да укрепи престижа си като представител на палестинската нация, изключително откакто президентът Махмуд Абас отсрочи парламентарните избори.

Третата причина може да е единствено нечиста сделка от моя страна, само че ще бъде забавно да се види дали сега, в който се стигне до договаряния, „ Хамас “ ще изиска облекчение на израелските ограничавания върху Газа. “

Тези учредения наподобяват несъвместими с цената, която в този момент „ Хамас “ заплаща за офанзивата си - израелската авиация нанесе стотици удари. Не единствено елементарни поданици на Газа починаха, само че и самият „ Хамас “ понесе тежки загуби, разрушенията са големи...

„ Резонно е да се попита дали от „ Хамас “ не са подценили обстановката - дали не са били прекомерно самоуверени въз основа на досегашния си опит да стартират лимитирана военна борба, а по-късно да деескалират и предоговарят изискванията за помирение.

Важно е обаче да разберем по-широкия политически подтекст - без да оправдаваме дейностите на „ Хамас “ - че статуквото, в което са сложени жителите на Газа, е в действителност доста тежко.

Сега - откакто обединяването на палестинците към този момент не е на дневен ред, тъй като изборите към този момент не са на дневен ред - Хамас може би се пробва да реализира със мощ ново споразумяване на връзките с Израел. “

Кой може да спре „ Хамас “, в случай че реши да провокира война в цялостен мащаб? Кой има задоволително въздействие върху придвижването? Турция? Иран?

„ Ясно е, че Европа и Съединените щати не могат да са медиатори, защото не поддържат директни контакти с „ Хамас “. Тази роля е отредена на Организация на обединените нации, Египет и Катар. Влиянието на Европейски Съюз върху „ Хамас “ е мощно лимитирано. Има опити за влияние посредством катарците, които обезпечават доста финансиране за Газа. Другият проблем е, че все още Израел не желае помирение. Трябва да бъде извършен напън и върху двете страни, в това число върху Израел. “

Носи ли Европейският съюз като част от така наречен Близкоизточен квартет отговорност за събитията от тази седмица?

„ Пряка отговорност, несъмнено, Европейският съюз не носи. Отговорността е на първо място на „ Хамас “ и израелското държавно управление. Но по какъв начин се стигна до тук? Според мен сегашната обстановка е неизбежна последица от неуспеха на миротворческата тактика, следвана през последните 10 години. По-конкретно, Евросъюзът се провали в това, че не вложи задоволително политически старания да изтръгне Газа от тежкото състояние, в което се намира.

„ За похлупак на всичко пристигна неуспехът на палестинските избори и на демократизацията под ръководството на президента Махмуд Абас. Да, Евросъюзът направи опити, само че незадоволителни с цел да накара Абас да организира изборите. Изборният развой е по този начин значим за политическата стабилизация в палестинските територии и за отклонение на „ Хамас “ от курса към принуждение. “

Какво ще кажете за Съединените щати и техния президент? Едва в края на мандата си Барак Обама предприе по-решителни стъпки против експанзията на еврейските селища на Западния бряг, само че Доналд Тръмп обърна тази политика на 180 градуса. Днес Байдън наподобява прекомерно ангажиран с пандемията вкъщи, с цел да обръща взор на Палестина. Антъни Блинкън откри време да беседва с Абас едвам тази седмица - близо 4 месеца, откогато е отпред на Държавния департамент.

„ Със сигурност няколко американски администрации, в това число тези на Обама, Тръмп и Байдън, носят отговорност. Стратегията на Тръмп бе да унищожи каквото бе останало от мирния развой. Но и администрацията на Байдън не отдаде нужното внимание на израелско-палестинския въпрос.

Вярно е, че небосвод за витални договаряния не се вижда, само че администрацията на Байдън изцяло подцениха спора и ефикасния му надзор. Ето за какво събитията завариха американската администрация неподготвена. “

Когато или в случай че се стигне до помирение, кои са най-необходимите и най-практичните стъпки, с цел да бъде то заздравено?

„ Засега се намираме в ескалационна серпантина - всеки от съперниците се усеща заставен да отвърне на другия с още по-голяма мощ. Даже от „ Хамас “ да са склонни на помирение, това не значи, че ще капитулират. Според мен ще се съгласят да прекратят ракетния обстрел, в случай че бъде спряно изселването на палестинци от Шейх Джара и бъде възобновено статуквото отпреди сегашните конфликти.

Това ще е връщане на обстановка, нездравословна за Газа. Но смяна не може да се случи незабавно, откакто проблемите, които виждаме през днешния ден, са се натрупали в продължение на десетилетие. Важно е да бъде реализирано облекчение на икономическите ограничавания над Газа, да бъде извършен напън върху Израел да се върне към смислени договаряния за две страни и, несъмнено, да бъде обърнато внимание на проблемите от палестинска страна - да вземем за пример демократизацията. Това са все мъчно изпълними задания, само че решаването им е причина за една малко по-устойчива политическа рамка. “
Източник: skandal.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР