Ако такъв сайт имаше преди година и половина, тогава правителството

...
Ако такъв сайт имаше преди година и половина, тогава правителството
Коментари Харесай

2 от 30 вериги показват цените си в сайта на служебния кабинет, но в МИ имат надежди храните да поевтинеят


„ Ако подобен уебсайт имаше преди година и половина, тогава държавното управление щеше доста по-бързо да реагира, да види, че стартират несъответствия и да реагират още тогава “, изясни министърът

„ Сайтът е единствено един от многото принадлежности с които желаеме да овладеем цените. Основните направления, в които работим, са от една страна осведоменост, от втора страна – законодателни промени и от трета – надзор. Сайтът е част от линията за осведоменост на консуматори, на жители, на всички, които се интересуват “.

Това съобщи в предаването „ Брюксел 1 “ на Милена Милотинова служебният министър на стопанската система Никола Стоянов.

„ Първо, уеб сайтът самичък по себе си сплотява информацията, която събират всички държавни институции, които имат отношение по въпроса. Събира се информация от митниците, от Национална агенция за приходите във връзка с въпроса на вноса от трети страни или от Европейски Съюз, информация от Държавната комисия по стоковите тържища и борсите, които набират информация за цените на едро и информацията за осреднените цени на дребно, която Министерството на земеделието, посредством тяхната работа САПИ (Система за агропазарна информация) събира за Евростат. Това са нещата, които събира уеб сайтът сега. На него ще има опция на непринуден принцип да вземат участие и търговци на дребно, само че такива, които имат най-малко 30 милиона оборот за предходната година. Според Национална агенция за приходите това са 30 субекта в България, които биха имали опция да вземат участие. Тоест искахме да може и местни вериги с по няколко магазина да покрият този критерии. От друга страна, сами разбирате, че не можем да го отворим за всички “, уточни Стоянов.

Той добави, че не може да каже дали ще се включат всички вериги.

„ Вече има две от веригите, в които са включени и техните цени са визуализирани на уеб страницата. Очакваме поръчки и от останалите, защото ние имахме предварителни срещи с тях. Постоянният разговор не е спирал. В тези диалози всички обявиха интерес да разгласяват най-ниските си цени във всяка продуктова група, като наблягам още веднъж, без промоции. Нещо, което първоначално не стана ясно за жителите. Може би някои чакаха, че това ще е един уебсайт, на който да съпоставят къде ще е най-ниската цена и да вървят там да пазарят. Не е това концепцията. Дори един търговец да е разгласил на уеб страницата примерно, че най-евтината стока от съответна продуктова група е 15 лв.. Ако потребителите отидат в неговия магазин, най-вероятно ще намерят и по-ниска цена, която е на някой артикул в промоция “, акцентира Стоянов.

„ Поне една би трябвало да е на най-много 15 лв., позволява се в напътствията, които съм дал. Тази цена през седмицата може да върви единствено надолу. Една седмица, другояче, защото един път седмично ще се актуализират цените, цената би трябвало да бъде такава, каквато е оповестена от тях най-много. Може да е по-ниска, само че това е максимумът. Трябва да имат и количества от този артикул “, разяснява той.

Стоянов изясни, че единствено Комисията за защита на конкуренцията може да каже дали има картел.

„ Ние не изследваме такова нещо, нямаме такива пълномощия. Всички обаче сигнали, които получаваме, ние ги предаваме на Комисията. Дали има картел, тя ще каже. Наясно съм какъв брой е мъчно да се потвърди, още повече да има такава. Често става въпрос за устни сделки “, съобщи Стоянов.

Попитан дали този уебсайт може да докара до рухване на цените, Стоянов бе безапелационен, че той самичък по себе си не може да докара до рухване на цените, „ само че и нямаме такива очаквания. Но, като част от общия инструментариум, той ще способства за това, тъй като, в последна сметка, мисля, че и вие ще се съгласите, с всеки един търговец, най-важно е мнението на неговите клиенти. И когато българските жители, които са клиенти на всички тези търговци, погледнат уеб страницата и видят примерно, че цената на едро в България спада, а на дребно продължава да се усилва, това за тях ще е сигнал, че нещо не е наред. Ние желаеме да покажем картината на едно място и, апропо, установихме, че това е нещо, което доста е липсвало и на държавната администрация и считаме, че ще оказва помощ и на държавните управления след нас и се надяваме да го поддържат, както и цялата информация да е на едно място. Много елементарно по този метод може да се проучват данните, още повече в този момент, когато търговците почват да качват към този момент техните най-ниски цени, защото в този момент цените ни на дребно са осреднени, наблягам, ще може да се види и наклонността с натрупването всяка седмица на новите данни. Ще се вижда наклонността по какъв начин се движат цените и тогава, в случай че подобен уебсайт имаше преди година и половина, тогава държавното управление щеше доста по-бързо да реагира, да види, че стартират несъответствия и да реагират още тогава “.

Задачата по преодоляване на цените е сложна. Ние като служебно държавно управление наследихме избрани триумфи в енергийния бранш от предходния ни мандат като служебно държавно управление и умерено можеше единствено да проведем изборите, а да не се заемаме с този проблем, само че ние взехме решение въпреки всичко да се заемем с него. По отношение на надценките, първоначално може би стана леко неразбирателство – говорихме за 25% брутна надценка, която би включвала и разноските на търговеца, или 10% чиста надценка. Реално е една и съща, защото разноските на търговците са към 15-20%. В момента се спряхме на 10% чиста надценка. В понеделник планираме да пуснем този закон за публично разискване. Идеята е по един или два продукта от продуктова група да бъдат с тази лимитирана надценка от 10%, сподели Стоянов.

„ Това, което виждаме, е, че може би има презапасяване на някои артикули на високи цени, от които в този момент би трябвало да се освободят. На едро виждаме по-сериозна наклонност на понижаване на цените, само че на дребно тя не е толкоз забележима. За момента е забележима през доста промоции, само че нас промоциите не ни интересуват, желаеме трайно ниски цени. Виждайки в този момент и за февруари месец какъв брой сериозен е спадът на инфлацията на цени на производител, чакам и на база на всичките ни старания напълно скоро да забележим трайно по-ниски цени на питателните артикули “, разяснява Стоянов.

 

 
Източник: tribune.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР