Ако сте собственик на петролна рафинерия, тогава суровият петрол се

...
Ако сте собственик на петролна рафинерия, тогава суровият петрол се
Коментари Харесай

Съжаляваме, но за вас петролът е по 250 долара за барел

Ако сте притежател на петролна рафинерия, тогава суровият нефт се търгува удобно единствено малко над 110 $ за барел – скъпо, само че не прекомерно. Ако не сте петролен барон, имам неприятни вести: за вас петролът се търгува някъде сред 150 и 275 $ за барел, написа Хавиер Блас в собствен коментар за Bloomberg.

Петролният пазар проектира подправено чувство за непоклатимост, когато става дума за инфлация на силата. Вместо това действителната стопанска система търпи доста по-силен ценови потрес, в сравнение с наподобява, защото цените на горивата порастват доста по-бързо от суровия недопечен, а това има значение за паричната политика.

За да разберем за какво, дано да разгледаме ядрото на петролния пазар: рафиниращата промишленост.

" Уолстрийт " следи от близко цената на суровия нефт, изключително на клас, наименуван West Texas Intermediate, търгуван в Ню Йорк. Това е пример, следван от всички, от вложители в облигации до централни банкери. Но единствено петролните рафинерии купуват недопечен нефт и затова са изложени на неговата цена. Останалите от нас – действителната стопанска система – купуваме рафинирани петролни артикули като бензин, дизел и реактивно гориво, които можем да използваме за ръководство на коли, камиони и самолети. Тези цени-след-рафинерията са значимите за нас.

Обикновено цената на суровия нефт и цената на рафинираните артикули се покачват и понижават в тандем, съвсем симетрично. Разликата сред тях е маржът за пречистване. В естествени времена WTI е комфортен маркер за цената за целия петролен пазар. Така че, когато, да речем, ръководителят на Федералния запас на Съединени американски щати Джером Пауъл преглежда WTI, той получава ясна картина на целия енергиен пазар.

Но ние не сме в естествени времена. В момента обичайна връзка сред сурови и рафинирани артикули е нарушена. WTI е закотвен към 100-110 $ за барел, което допуска, че - в изражение на барели - цените на бензина, дизела и реактивното гориво не би трябвало да бъдат доста по-високи, откакто добавите междинния марж на пречистване.

В реалност те са доста по-скъпи. Вземете реактивното гориво: в пристанището на Ню Йорк, основен център, то сменя притежателите си на стойност 275 $ за барел. Дизелът не е надалеч, към 175 $ за барел. А бензинът е към 155 $ за барел. Това са цени на едро, преди да добавите налози и маркетингови маржове.

Какво се е трансформирало? Маржовете за пречистване са експлодирали. А това значи, че енергийната инфлация е доста по-силна, в сравнение с наподобява.

Нефтените рафинерии са комплицирани машини, способни да преработват голям брой потоци недопечен петрол в десетки разнообразни петролни продукта. За по-просто, промишлеността мери маржовете на пречистване, употребявайки жестоко пресмятане, наречено " крекинг систематизиране 3-2-1 “: за всеки три барела недопечен нефт WTI, които рафинерията обработва, тя създава два барела бензин и един барел дестилатно гориво като дизел и реактивно гориво.

От 1985 година до 2021 година крекинг разпределението е приблизително към 10,50 $ за барел. Дори сред 2004 година и 2008 година, по време на по този начин наречената златна епоха на пречистване, разпределението в никакъв случай не надвишава 30 $. Рядко прекарва повече от няколко седмици над 20 $. Миналата седмица обаче маржът скочи до рекордния връх от близо 55 $. Крекинг маржовете за дизелово гориво и други петролни артикули набъбнаха доста по-високо.

Има четири съществени аргументи за детонацията в маржовете за пречистване.

Първо, търсенето – изключително на дизелово гориво – се е възстановило мощно, изчерпвайки международните ресурси. На някои пазари, като източното крайбрежие на Съединени американски щати, запасите от дизел са паднали до 30-годишно дъно. Въпреки покачващите се цени и опасенията от закъснение на стопанската система по-късно тази година, водачите на промишлеността споделят, че към този момент виждат мощно ползване. 

" Търсенето не се унищожава толкоз елементарно “, сподели пред вложителите предходната седмица основният изпълнителен шеф на Shell Plc Бен ван Беурден.

Второ, Съединени американски щати и техните съдружници са употребявали своите стратегически петролни запаси, с цел да лимитират растежа на цените на петрола. Това обезпечи спомагателен недопечен нефт, който сложи похлупак на цените на WTI, само че не се оправи с рестриктивните мерки в рафинираните артикули. Само дребна част от спешното освобождение е под формата на рафинирани артикули и то единствено в Европа.

Трето, и може би най-важното, потенциалът за пречистване е намалял там, където има значение за пазара в този момент, а работещите фабрики се борят да преработят задоволително недопечен нефт, с цел да задоволят търсенето на гориво. Мартийн Ратс, петролен анализатор в Morgan Stanley, пресмята, че отвън Китай и Близкия изток потенциалът за филтрация на нефт е намалял с 1,9 милиона барела дневно от края на 2019 година до през днешния ден – това е най-големият спад от 30 години.

Тенденцията на спад стартира много преди да удари пандемията, защото старите западни рафинерии се бореха да се конкурират, екологичните разпореждания усилиха разноските и неоснователният боязън от пиковото търсене на нефт на фона на енергийния преход накара някои компании да затворят фабрики. Сривът на търсенето на гориво, провокиран от Covid-19, единствено ускори наклонността, което докара до непрекъснатото прекъсване на десетки рафинерии в Европа и Съединени американски щати през 2020 и 2021 година Нов потенциал се появи в Китай. Пекин обаче прецизно управлява какъв брой гориво могат да изнасят неговите рафинерии, тъй че този потенциал на процедура е отвън обсега на световния пазар.

" Удари ли пазарът на нефт стената на рафинериите? “, попита Ратс в записка до клиенти предходната седмица. " Необичайно, отговорът наподобява да. "

На четвърто място са глобите и едностранните забрани – известни също като автосанкции – върху съветския нефт. Преди нахлуването в Украйна Русия беше главен експортьор освен на недопечен нефт, само че и на дизелово гориво и полуобработен нефт, който западните рафинерии превръщаха в гориво. Европа, по-специално, разчита на съветските рафинерии за забележителна част от вноса на дизелово гориво. Сега потокът е пресушен.

Европа освен би трябвало да откри спомагателен недопечен нефт, с цел да създава дизела и други горива, които не купува от Русия, само че и най-важното е, че има потребност от потенциал за пречистване, с цел да направи това. Това е двоен удар. Петролните търговци считат, че Русия е затворила потенциал за пречистване от 1,3 до 1,5 милиона барела дневно вследствие на автосанкциите.

Кой има изгода? Нефтените рафинерии, които безшумно се радват на рекордно високи маржове на облага. Докато ОПЕК и Big Oil понасят виновността, самостоятелните рафинерии печелят. Високите до небесата маржове изясняват за какво цените на акциите на американските рафиниращи колоси Marathon Petroleum Corp. и Valero Energy Corp. се повишиха до най-високите стойности за всички времена. Колкото по-дълго рафинериите вършат суперпечалби, толкоз по-силно ще удари енергийният потрес върху стопанската система. Единственото решение е да се понижи търсенето. За това обаче ще е нужна криза.

Хавиер Блас е колумнист на Bloomberg Opinion, отразяващ силата и суровините. Той е някогашен кореспондент на Bloomberg News и редактор за първични материали във Financial Times.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР