Ако сте любопитни и желаете да опознаете България извън обичайните

...
Ако сте любопитни и желаете да опознаете България извън обичайните
Коментари Харесай

7 необикновени музея, които непременно трябва да посетите

Ако сте любопитни и желаете да опознаете България отвън нормалните туристически клишета, ви предлагаме да посетите следните музеи, които ще ви изненадат и ще обогатят визиите ви за българските обичаи и културното ни завещание.

Музей на киселото мляко  в село Студен извор




Българското кисело мляко, чиято популярност се носи навсякъде по света, е възпято в неповторим музей. Той се обитава в над 200-годишна къща в родното село на доктор Стамен Григоров, който през 1905 година пръв разказва Lactobacillus bulgaricus - бактерията, предизвикваща формиране на здравословния и нискокалоричен млечен артикул. Посетителите могат да научат повече за процеса на ферментирането му, както и да прегледат експозиция с достоверни съдове, за приготвянето и съхранението на продукта в домашни условия.

Музей на магарето в село Гурково



Идеята за основаването му е обвързвана с провежданото от 70-те години на ХХ век рали с красиво изрисувани магарешки каручки. Посетителите могат да прегледат достоверни експонати, свързани с на предшествениците ни и да схванат какво е диканя за вършитба. А главната атракция е едно …препарирано магаре, което посреща гостите от входа. 

Червеният апартамент в София



Добре пристигнали във времето на късния социализъм от 80-те години на ХХ век! В центъра на София ще попаднете в друго измерение. Апартаментът-музей пресъздава типичното жилище, населявано от тогавашното средностатистическо българско семейство. Всичко тук е изпипано до най-малкия подробност - от остарелия тв приемник, покривките на дървената маса, до ретро телефона и мрачните мебели. Музеят е шлагер измежду задграничните туристи.

Музей „ Плиоценски парк “ край село Дорково



Отвън постройката му е проектирана като античен пчелен кошер. А вътре ще се срещнете очи в очи с величествен мастодонт в действителни размери, който е като жив. Посетителите могат да се телепортират с 5 млн. години обратно в епохата на късния Плиоцен . Оттогава датират находките, открити в праисторическото гробище край Дорково. Музеят показва още кости от съблезъби тигри, праисторически носорози и прочие забавни и изчезнали от дълго време типове.

Музей на минното дело в град Перник




, където сред 1891 и 1966 година се добивали въглища. Посетителите нахлузват защитните каски и проникват в остарялата мина. Тук са показани разнообразни типове локомотиви и пътнически вагонетки, достоверни миньорски принадлежности и екипировка, минни телефони  и прочие До входа на музея е непокътнато вкаменено дърво на повече от … 50 млн. години. То е наречено „ дърво на щастието “. Някога, при влизане в мината, миньорите  го докосвали за шанс.

Музей на виното край град Плевен



Виното е на респект по нашите земи още от времето на траките. Затова плевенчани са му посветили специфичен музей, още повече че в града се намира Институтът по лозарство и винарство.

Прохладна пещера в парка Кайлъка е приютила уютна маза, където можете да дегустирате разнообразни сортове родно вино. И освен. Енотеката на музея съхранява виновност на възраст сред 30 и 90 години. Колекцията съдържа и 6000 бутилки по-нови виновност от цялата страна.

Подводницата -музей в град Белослав



„ Слава “ –така се споделя последната българска подводница, превърната в музеен експонат. Била е създадена през 1959г в Съюз на съветските социалистически републики. Предадена е на българския боен флот през 1985 година и плава до края на 2010 година С нея екипажите са правили бойна подготовка, взели участие са и в интернационалните учения. Освен каютите на офицерите и командния пункт, посетителите могат да видят хирургическа маса с принадлежности за осъществяване на интервенции. Подводницата е дълга над 76 м. и необятна близо 7 м. Намира в непосредствена непосредственост до различен ексцентричен обект в града – Музеят на стъклото.

Снимки: bulgariatravel.org, списък, redflatsofia.com, museumpernik.com, Музей на виното в Плевен, Музей Подводница Слава
Източник: bnr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР