Ако сравним условията за пенсиониране във Франция с тези в

...
Ако сравним условията за пенсиониране във Франция с тези в
Коментари Харесай

Французите няма от какво толкова да се оплакват. Тези примери го доказват

Ако съпоставим изискванията за пенсиониране във Франция с тези в други страни в Европа, ще се окаже, че французите няма от какво толкоз да се оплакват. 

Президентът Еманюел Макрон желае да усили пенсионната възраст във Франция от 62 на 64 години. В доста страни хората не схващат вълненията на французите. В Германия да вземем за пример от следващата година пенсионната възраст към този момент ще е 67 години.

„ Винаги е мъчно да се съпоставят пенсионни системи, тъй като те са доста сложни и прекомерно разнообразни “, споделя Улрих Бекер от Института за обществено право и обществена политика „ Макс Планк “. И все пак го прави – съпоставя ги в границите на така наречен „ карта на пенсиите “.

Това, против което в този момент се бунтуват във Франция, е най-ранната възраст, на която работещите могат да се пенсионират с цялостен размер на пенсията си – при условието за трудов стаж от 41,5 години, които в този момент се покачват до 43. В Германия това е допустимо при навършване на 63 години, в бъдеще на 65 – само че въз основата на 45 години стаж. Във Франция пенсия в цялостен размер и без значение какъв брой години си работил може да се получи при навършване на 67 години.

Ако се вземе поради размерът на пенсията, възрастта за пенсиониране и това какъв брой дълго тя се получава, изискванията за френските пенсионери наподобяват много привлекателни спрямо доста други страни по света, в това число Германия.
Франция – висок стандарт и на старини
Т.нар. „ чист коефициент на заменяне “ мери каква част от последния чист приход получават хората след пенсиониране. През 2020 година този коефициент във Франция е бил 74,4%. Това значи, че лице със приблизително заплащане от 2500 евро на месец като работещ ще получава пенсия в размер на към 1860 евро. Нетният коефициент на заменяне във Франция е с 14 процентни пункта по-висок от междинния за страните от Организацията за икономическо сътрудничество и раз. Само за съпоставяне – в Германия на пенсионерите им остават единствено 52,9% от чистата междинна заплата – с към 540 евро по-малко, в сравнение с във Франция при горния образец.

Но във Франция чистият коефициент на заменяне може да се намали за доста хора в бъдеще. Причината е, че с минималната възраст би трябвало да се усили и броят трудови години, от които човек ще може да получава цялостна пенсия, преди да навърши 67 години. Това би могло да засегне най-много хората с ниски приходи, които нормално стартират и да работят по-рано. От друга страна лицата, започващи да заплащат пенсионни вноски едвам на 25-годишна възраст, да вземем за пример тъй като са учили, след 42 работни години към този момент ще са на 67 години и ще имат цялостната пенсия.
Компенсиране на избрани групи
Като отплата пенсионната промяна във Франция планува нарастване на минималната пенсия на самотните хора до към 1200 евро. В момента тя е 961,08 евро. Германия е измежду дребното страни, които нямат минимална пенсия, а тези с доста ниски пенсии могат да аплайват за нарастване.

В доста страни хората са склонни да получават и повърхностен размер на пенсията, с цел да могат по-рано да спрат да работят. Във Франция мъжете се пенсионират приблизително на 60,4 години, а дамите – на 60,9 години.

В същото време продължителността на живота във Франция е изключително висока и хората получават относително дълго пенсия – приблизително 23,5 години за мъжете и цели 27,1 години за дамите. Само в Люксембург мъжете пенсионери вземат по-дълго пенсия – 24 години, а при дамите Франция изостава по този индикатор единствено от Гърция и Испания – надлежно с 28,4 и 27,7 години междинна дълготрайност на приемане на пенсия.
Макрон желае пенсионна система, устремена към бъдещето
Това е и една от аргументите държавното управление в Париж да желае тази промяна, разяснява специалистът по обществено право Бекер. „ Франция би трябвало да откри решение, което да регистрира демографските трендове “, изяснява той.

Проблем за пенсионните фондове е, че хората живеят все по-дълго, а пенсията би трябвало да се изплаща повече години при същите пенсионни вноски. В добавка към това раждаемостта понижава и все по-малко работещи хора финансират в допълнение вноските на растящия брой пенсионери.

В страните от Организацията за икономическо сътрудничество и раз никоя пенсионна система не може да се устоя единствено от вноските на обезпечените. В Германия да вземем за пример пенсионните права за навестяване на учебно заведение или университет, както и за развъждане на деца се поемат от федералния бюджет, вместо от пенсионните вноски. Много пенсионни фондове осъществят и загуби, които се постанова да бъдат обезщетени с данъчни средства.

Във Франция държавните пенсионни дотации – измерени като дял от брутния вътрешен артикул – са измежду най-високите в Организацията за икономическо сътрудничество и раз, като само в Италия те са по-големи. „ С плана представяме гаранция за финансово балансиране на пенсионните фондове до 2030 година “, изясни френската министър-председателка Елизабет Борн.

Текстът е оповестен в „ Дойче Веле “. Заглавието е на ДЕБАТИ.БГ.

За още забавни вести, изявленията, разбори и мнения харесайте!
Източник: debati.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР