Ако ще пътувате в Гърция през декември и минавате по

...
Ако ще пътувате в Гърция през декември и минавате по
Коментари Харесай

Дискретният страж на Благоевград

Ако ще пътувате в Гърция през декември и минавате по околовръстното на Благоевград, помислете още веднъж, преди внезапно да натиснете педала на газта, като че ли още се намирате на автомагистрала " Струма ". Защото тогава в Благоевград ще действа " мъдро " видеонаблюдение от най-ново потомство, което разрешава на правоохранителните органи да се борят доста по-ефикасно с всички закононарушители. От септември системата работи с съвсем цялостната си функционалност на територията на града, а още преди края на календарната година и камерите на входно-изходните точки ще бъдат в употреба.

" През последните години множеството общини желаеха да имат видеонаблюдение. На доста места бяха направени опити за това, които обаче постоянно се оказваха много несполучливи – просто някой отива, слага камери, потегля си и по-късно не прави нищо по въпроса ", споделя Христина Трифонова, районен управител " Бизнес продажби " на телеком оператора Vivacom. " Ако си спомняте, преди към 5-6 години обстановката на множеството места беше следната: има някакво видеонаблюдение, обаче кой го е правил, някой следи ли го, камерите работят ли – никой не знае. Някъде става случай, тръгваш да търсиш записи и да видиш какво е станало, сякаш има камера, само че тя не работи от половин година ", прибавя Трифонова.

Абонирайте се за Капитал Четете безкрайно и подкрепяте напъните ни да пишем по значимите тематики По-добрите камери

Подобна е обстановката и в Благоевград допреди няколко месеца – има камери, само че те са малко като количество и с лимитирани благоприятни условия. " Затова взехме решение не просто да създадем някакво видеонаблюдение, а да изпълним план на основата на нашата платформа Vivacom Smart City. Това е същата система, която работи в градове като Дъблин, Измир или пък Дубай ", споделя районният управител на телекома.

След като печели поръчката през есента на предходната година, Vivacom конфигурира цели 179 камери на 68 основни местоположения. В обсега им попадат и входно-изходните точки на града, които са част от Националната пътна мрежa и се възнамерява в бъдеще да се следят от Министерство на вътрешните работи и на централно равнище. По този метод камерите ще бъдат свързвани със системата за надзор на националната полиция. Проектът е на основата на Vivacom Smart City. Това е същата система, която работи в градове като Дъблин, Измир или пък Дубай.

Така, в случай че някой автомобил е разгласен за откраднат и се търси, с прекосяването му на територията на Благоевград софтуерът автоматизирано ще го засече и ще извести правоохранителните органи. Точките в Благоевград, където има камери, са определени от общината и правоохранителните органи след няколко месеца взаимно изследване и огледи. Проектът се реализира от началото на 2019 година до септември.

" Видеонаблюдението е единствено един съставен елемент от модула " Сигурност " на Vivacom Smart City. Тази система може да се надгражда доста ", коментира Христина Трифонова. Това, което я отличава от предходната идея за " неинтилигентно " видеонаблюдение, може да се заключи в няколко посоки. Нa първо място всички камери, които се слагат, са предпазени против вандалски прояви, защото системата автоматизирано следи дали работят в режим 24/7. Това е по този начин нареченият самодеен мониторинг – в случай че нещо не функцио нира, контролният център незабавно научава за това. " На процедура ние разбираме за казуса преди общината и полицията ", твърди районният управител на Vivacom.

Другото преимущество на тази платформа е, че софтуерът предлага доста съществени аналитични функционалности – някои от камерите сканират регистрационните номера на колите, записват зарязан багаж, а също по този начин имат опция за различаване на лица и така нататък Най-общо казано, те могат да реагират, в случай че се случи някакъв проблем, сериозно събитие и впрочем, като известят оператора. " Ние не просто изградихме системата, само че с това поехме ангажимент към поддръжката на нейната продуктивност ", прибавят от телекома.

Видеонаблюдението реализира в общи линии две неща: предварителна защита, т.е. чисто психически резултат, защото хората знаят, че са следени, а въпреки това – доста бързo може да се види какво е станало и да се залови причинителят, в случай че някой е направил нещо неправилно. " И дори когато открихме видеонаблюдението при започване на септември, от полицията споделиха, че към този момент има имат три случая на закононарушения и вандалски прояви, които са били позволени с помощта на системата. Камерите поддържат 60-дневен списък на записите, тъй че това не е проблем ", споделя Христина Трифонова.

Илюстрация
Христина Трифонова, районен управител " Бизнес продажби " на телеком оператора Vivacom

Увеличаване

Христина Трифонова, районен управител " Бизнес продажби " на телеком оператора Vivacom

Смаляване

Виж кой вандалства

Новото видеонаблюдение на Благоевград поддържа връзка с два мониторинг центъра – единият е в полицията, а другият – в общината. Центърът към кметството работи за потребностите на общинската полиция, която следи за случки, които изключително доста нервират жителите, даже и да не са закононарушения: да вземем за пример разсипване на кофи за отпадък, бездомни кучета, нападателни клошари, вандалски актове и така нататък противообществени прояви, които са " на границата ".

Всички основни точки в града са визуализирани на четири огромни и два по-малки монитора. Наблюдението покрива всички паркове, детски градини и учебни заведения на територията на Благоевград. " В учебните заведения постоянно има повече от една камера – вижда се кой влиза и излиза, виждат се игрищата и всевъзможни неща, които са значими ", споделя Христина Трифонова.

Изграждането на видеонаблюдението в Благоевград не минава и без провокации. " Беше мъчно, тъй като планът изискваше доста огромна синергия сред нас като телеком, общинските управляващи и ЧЕЗ. Защото, с цел да работи нещо сходно, би трябвало да има ток, би трябвало да има оптика, инфраструктурата би трябвало да е законна. На някои местоположения сме се съобразявали с доста компликации и безусловно трябваше да местим камерите с по няколко метра, с цел да може да вземем за пример картината да не се закрива от някое дърво ", споделят от Vivacom. От телекома допълват, че най-важният плюс на системата е, че се базира на оптична съгласуваност с много съществени потенциали, предава данните в действително време и изображението е с доста висока разграничителна дарба.
" Видеонаблюдението ни има извънредно положителни качества за доближаване на картината – на откриването демонстрирахме по какъв начин една от камерите на площада пред общината можеше да разчете текста на афишите пред градския спектакъл, който е на повече от 200 метра разстояние.

Инсталирахме камери дори в парка " Бачиново ", където беше доста мъчно въобще да прекараме оптика ", споделя районният управител на телекома. И прибавя: " Проектите, които вършим тук през последните години, са значими за самото обитаемо място. Това е един от най-иновативните ни планове на територията на страната въз основата на концепцията за " интелигентен град ". " Христина Трифонова също по този начин е оптимистично настроена за бъдещото надграждане на видеонаблюдението с спомагателни smart услуги.

След време камерите могат да послужат да вземем за пример за построяването на умна " синя зона " и мъдро паркиране.

" Тези неща се развиват непрекъснато, скоро хората ще стартират да заплащат паркирането си през мобилно приложение, с Bluetooth или NFC чип, без да пращат есемеси или пък да купуват хартиени билети ", обобщава тя. Кметството от своя страна пък може да реши да излъчва картина от видеонаблюдението по сходство на известните уеб камери. " Например би могло да излъчва красиви гледки от парка " Бачиново " към езерото и по този начин да употребява системата и с туристическо-развлекателна цел ", добавя мениджърът на Vivacom.

Телеком операторът употребява също по този начин построената оптична инфраструктура, с цел да покрие Благоевград с безвъзмезден безжичен интернет по европроекта WiFi4EU.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР