Ако Северна Македония не приеме френското предложение, Албания ще продължи

...
Ако Северна Македония не приеме френското предложение, Албания ще продължи
Коментари Харесай

Марк Рюте: Ако Скопие не приеме предложението, Тирана продължава сама напред

Ако Северна Македония не одобри френското предложение, Албания ще продължи сама по пътя към европейската интеграция. Смятам, че по този начин е вярно, само че се надявам, че това няма да се наложи, съобщи министър председателят на Нидерландия Марк Рюте след вчерашната си среща с албанския министър председател Еди Рама.

Рюте изрази оптимизъм, че Северна Македония ще одобри предлагането и няма да има нужда двете страни да бъдат разграничени по пътя си към Европейски Съюз, оповестиха албанските медии.

„ По време на срещата на върха Европейски Съюз – Западни Балкани в Брюксел, Евросъюзът удостовери своя ангажимент. Що се отнася до забележката на Еди Рама по-късно, мисля, че беше прав – срещата не беше сполучлива. Трябва да създадем повече. Знаем, че страните от Западните Балкани, в това число Албания, работят интензивно за присъединение към Европейски Съюз и Албания има цялостната поддръжка на Нидерландия. Тук казусът е Северна Македония и с помощта на напъните на Франция има нов миг в процеса на присъединение, който визира и Албания, тъй че двете страни, най-малко политически, са свързани. Подкрепяме френското предложение за унищожаване на пречките, блокиращи Северна Македония и Албания в процеса на присъединение.

Предложението дава решение за всички останали опасения”, акцентира Рюте.

Той акцентира, че Европейски Съюз поддържа Северна Македония в идващите ѝ стъпки, в случай че одобри френското предложение.

„ Северна Македония направи доста, смени си името. Има вяра, че страната ще одобри френския компромис и приканвам да го направи, защото това е почтен компромис. Всеки получава нещо, губи нещо, само че най-малко резултатът е обективен. Надявам се Македония да се съгласи и тогава всички ще можем да вървим ръка за ръка към бъдещето”, добави Рюте.

Според него, определянето на дата за първото Междуправителствено съвещание ще бъде премия за албанското държавно управление на Еди Рама и за провежданите от него промени.

От своя страна, Еди Рама оцени високо уговорката на Нидерландия и благодари на Марк Рюте за насърчаването на процеса на присъединение към Европейски Съюз.

И двамата министър председатели поддържаха концепцията за основаване на нова политическа общественост, като Рюте даже приказва за албанско-холандска самодейност, която да управлява процеса.
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР