Ако се засили емиграционният натиск отново ще бъде използвана армията

...
Ако се засили емиграционният натиск отново ще бъде използвана армията
Коментари Харесай

Ако се засили емиграционният натиск : Каракачанов готов да пусне армията

Ако се ускори емиграционният напън още веднъж ще бъде употребена армията за отбрана на българските граници, разгласи във Велико Търново министърът на защитата Красимир Каракачанов.

Той разяснява обстановката в Сирия и съобщи, че българските бойци не могат да бъдат пушечно месо в опитите, които стават в Близкия изток.

" Отказали сме да изпратим в Сирия войски, парадокс е в този момент да изпратим поради този спор ", акцентира той. По думите му може би ще се наложи, в случай че още веднъж се ускори емиграционният напън, още веднъж да се употребява армията за отбрана на границата.

Има направени планове, взаимоотношението с гранична полиция е доста тясно, има подготвеност и направени графици, само че все още сходна опасност няма, акцентира Каракачанов, написа Българска телеграфна агенция.

Той уточни, че се следи и обстановката в Гърция, на местата, където има разкрити бежански лагери покрай българската граница, като в този в Серес, който се намира на към 45 километра от границата и тази пролет е имало протести. Наблюдава се трафикът на турска територия. " Три милиона незаконни емигранти в Турция не са за подценяване, а една немалка част от тях са с радикални ислямиски убеждения ", сподели Каракачанов и изрази терзание от обстоятелството, че този спор, който е почнал да се разгаря от през вчерашния ден, още веднъж няма да успокои обстановката в Сирия.

Според него затворените и следени от кюрдските сили лагери с джихадисти могат да спрат да се охраняват и тези хора да тръгнат към Европа, което е притеснително, макар взетите ограничения. Той посочи, че все още няма придвижване в българска посока и уточни, че през вчерашния ден за целия ден е открит опит за едно нарушаване.

В отговор на журналистически въпрос министърът сподели, че няма чиновник на Министерството на защитата, който да е забъркан в организирането на " съботажите за изваждането на децата от циганската общественост от учебно заведение ". Той акцентира, че това е доказано и от ДАНС и от основния прокурор.

Каракачанов разяснява и средствата за защита. От четирите милиарда лв. за защита за тази година, два милиарда са плануваните средства за самолети, които са еднократни, посочи той. Министърът предвижда, че за идната година се плануват регулярни разноски близо по 200 милиона лв. спомагателни за двата плана, свързани с корабите и бронираната машина за потребностите на армията. За първи път всички самолетни платформи се ремонтират и обновяват, сподели още той.

Във Велико Търново министърът взе участие в церемонията на която курсантите от 146-ия випуск на Националния боен университет " Васил Левски " поставиха военна клетва.
Източник: novinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР