Ако се вярва на филмите за Робин Худ, Ричард Лъвското

...
Ако се вярва на филмите за Робин Худ, Ричард Лъвското
Коментари Харесай

Не се яли нещо по-вкусно от мезето на рицарите: Печен свински бут с глазура

Ако се има вяра на филмите за Робин Худ, Ричард Лъвското сърце и Айвънхоу, едно време рицарите доста са обичали да пируват с цели свински бутове. Кадрите демонстрират Робърт Тейлър и компания радостно да размахват бутчета, а шутове и трубадури се грижат за положителното въодушевление на Лиз Тейлър и нейните придворни дами. Времената обаче се менят - през днешния ден към този момент не жестикулираме със свински бут в ръка, а се храним обичайно с нож и вилица. За задачата обаче би трябвало да сме нарязали авансово месцето на комфортни хапки, написа menumag.bg. Необходими артикули за 10 порции

½ варено-пушен бут, към 2-3 кг
20 зърна карамфил
1 ч. ч. вода
½ ч. ч. сладко от кайсии
2 с. л. горчица
1 ч. ч. пилешки бульон
черен пипер на усет

Начин на подготвяне

1.
Кожата на свинския бут се обелва. Мазнината под него се нарязва на ромбчета, като се внимава да не се засегне месото. В средата на всяко ромбче се поставя по едно карамфилче.

2. Бутът се поставя да се пече във фурна, загрята на 160°С, към 2 часа в тава, в която е налята ½ ч.ч. вода. Ако водата изври, се долива още ½ ч.ч.

3. През това време се подготвя глазурата. Сладкото се пасира и се поставя да се загрее на огъня, дружно с горчицата и черния пипер.

4. След като е печен 2 часа, бутът се изважда, намазва се с глазурата и се поставя за още 20-30 мин. да се допече на 200°С, до момента в който се зачерви добре. Изважда се от фурната и се завива с фолио за 20 мин.

5. През това време се подготвя сосът. От тавата от печенето се обира мазнината, налива се пилешкият бульон, поставя се на котлона и с лъжица се обират всички полепнали частички от съда. Оставя се да ври, до момента в който се посгъсти. Прецежда се през цедилка.

6. Бутът се нарязва и се сервира със соса и горчица.
Източник: blitz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР