Ако се смята, че в Катар живеят над 2.3 милиона

...
Ако се смята, че в Катар живеят над 2.3 милиона
Коментари Харесай

Пет инвестиции, които показват глобалните амбиции на Катар

Ако се счита, че в Катар живеят над 2.3 милиона души, само че единствено 290 000 са жители на страната, значи един на всеки 10 катарци е милионер, написа profit.bg.

Но даже да се вземе поради цялото население, Катар е страната с най-високи приходи на човек от популацията – 129.112 $ на година, съгласно данните на Международния валутен фонд.

Сега арабската страна претърпява сериозна дипломатическа рецесия, след която шест страни прекъснаха дипломатически връзки с нея, като я упрекнаха, че основава неустойчивост в района.

Саудитска Арабия, Египет, Бахрейн, Обединените арабски емирства, Йемен и Либия упрекват страната, че поддържа терористични групировки, в това число Ислямска страна и Ал-Кайда, което управляващите в Доха изрично отхвърлят.

Богатството на Катар идва на първо място от природния газ. Страната е най-големият експортьор на синьото гориво в света и е на трето място по ресурси.

Но преди няколко години тя предприе и структурни промени, които да лимитират зависимостта й от природен газ и да разнообразят стопанската система й. Далновидните вложения дават добра визия за упоритостите на дребния полуостров и желанието му за все по-видима роля в интернационален проект.

За ръководство на вложенията управляващите в страната сътвориха през 2005 година Катарския капиталов фонд - върховен фонд, профилиран в интернационалните вложения, който има 100% от Qatar Holding, капиталовия инструмент на страната, и 50% от Катарската национална банка.

И въпреки че влага и в родината си, Катарският капиталов фонд (QIA), който от 2009 година получава сред 30 и 40 милиарда $ на година от страната, влага на първо място на главните интернационалните пазари: Европа, Съединени американски щати и Азия-Тихоокеания.

ВВС споделя за пет от най-далновидните вложения на Катар.

1. Недвижими парцели – от Shard до Empire State Building

QIA наподобява има специфичен интерес към бранша на недвижимите парцели в Лондон. Фондът е вложил над 16 милиарда $ в инфраструктура, недвижими парцели и банки в английската столица в последните 10 години.

Пример за това е закупуването за 906 млн. $ на част от Олимпийския парк в Лондон. Освен това катарската страна е притежател на Shard - най-високия небостъргач във Англия и четвърти по височина в Европа.

Арабската страна е притежател и на митичния магазин Harrods и на остарялата постройка на американското посолство в Лондон, която закупи през 2009 година за 664 млн. $. Катар влага и отвън Англия.

През август 2016 година QIA купи акции за 622 млн. $ от Empire State Realty Trust - компанията за вложения в недвижимите парцели, която е притежател на Empire State Building и на други здания в Ню Йорк.

2. Банки - Barclays и Credit Suisse

QIA е главен външен акционер в английската банка Barclays. Катарският капиталов фонд се снабди с малко над 6% от акциите на банката, само че през 2009 година филиалът му Qatar Holding продаде 35 милиона акции, което ограничи присъединяване му до 5.8%.

В същата година Катар и Barclays подписаха съглашение, посредством което арабската страна се ангажира да влага 250 млн. $ във фонда за естествени запаси на английската банка.

Освен това QIA има 6.17% от акциите на Credit Suisse. И с цел да консолидира присъединяване си в швейцарската банка, компанията за недвижими парцели Qatari Diar, основана от QIA през 2005 година, купи централата й в лондонския квартал Canary Wharf. Цената на договорката беше 517 млн. $.

3. Спорт - Световно състезание по футбол и Пари Сен Жермен

Поддържаме постоянни контакти с Катар, заяви през вчерашния ден ФИФА, откакто Саудитска Арабия, Бахрейн, ОАЕ, Египет, Йемен и Малдивите оповестиха, че пресечен връзките си със страната, където ще се организира Световното състезание по футбол през 2022 година

Събитието е в центъра на добре премислена тактика за изстрелване на страната в интернационалната орбита посредством спорта. Освен че трансформира Катар в първата арабска страна, която ще бъде хазаин на най-важното събитие във футбола, тактиката планува и организирането на голям брой спортни събития на катарска територия.

През 2017 година Катар ще провежда 72 надпревари, 39 от които интернационалните. Сред тях изпъкват Световната купа по спортна гимнастика и Диамантената лига по лека атлетика в Доха. Освен това QIA опита да разнообрази вложенията си, като навлезе в света на спонсорирането на футболни клубове.

Години наред фондът опитваше да придобие футболен клуб от британската Висша лига, само че договарянията с клубове, като Евертън и Манчестър Юнайтед, по този начин и не стигнаха до добър край. На фона на усложненията във Англия сред 2011 и 2012 година, QIA се трансформира в единствения акционер в Пари Сен Жермен.

Настоящият президент и притежател на тима Насер Ал-Хелаифи е забележимото лице на Qatar Sports Investments - филиал на QIA, президент е на Катарската федерация по тенис и на платения ефирен канал Bein Sports, филиал на Al Jazeera и притежател на правата за лъчение на редица спортни надпревари в разнообразни страни.

И, несъмнено, мнозина към този момент са привикнали да виждат името на Катар на фланелките на футболен клуб Барселона, с помощта на спонсорството на Qatar Airways.

4. Авиолинии – Qatar Airways и дребна част от Iberia и British Airways

Катарската столица Доха е един от най-големите средищни центрове в Близкия Изток. Тя се трансформира в основна дестинация за авиолиниите от целия свят и на първо място за държавната катарска самолетна компания Qatar Airways.

Създадена от кралското семейство през 1993 година, самолетната компания има над 20 000 чиновници и над 125 интернационалните дестинации от Доха. Определена от Skytrax за втората най-хубава самолетна компания в света - след Emirates, Qatar Airways от четири сезона е формалният спонсор на футболен клуб Барселона.

През 2015 година самолетната компания закупи 9.9% от холдинга IAG, вследствие на сливането на Iberia LAE и British Airways, за сумата от 1.7 милиарда $. В резултат на рецесията в Близкия изток, Qatar Airways разгласи през вчерашния ден,че приключва неотложно всичките си полети към Саудитска Арабия, ОАЕ, Египет и Бахрейн до второ разпореждане.

Решението пристигна няколко часа, откакто множеството самолетни компании от Персийския залив (Etihad, Emirates, Saudia, Air Arabia и FlyDubai) прекратиха полетите си към Катар.

5. Медии – империята на Al Jazeera

Катарското кралско семейство е притежател на медийна империя. През 1996 година емир Хамад бин Халифа Ал Тхани, чието положение се прави оценка на 2 милиарда $, даде 140 млн. $ за основаването на арабската медийна империя Al Jazeera, която сега е благосъстоятелност на Qatar Media Corporation.

С над 300 млн. фенове по целия свят, задачата на малкия екран е да разшири световното въздействие на страната. В последните дни Саудитска Арабия, която осъзнава въздействието на медийната група, реши да затвори филиалите на Al Jazeera на своя територия.

В официално съобщение саудитският министър на културата и медиите оправда решението си с обстоятелството, че малкия екран поддържа дейностите на терористични организации и бунтовниците хуси в Йемен. Той упрекна медията и че пробва да раздели популацията на Саудитска Арабия.

Това е образец, че катарските упоритости за въздействие са час от сегашния проблем, отбелязва Военновъздушни сили.

Източник: blitz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР