Ако се потвърди теорията на квантовата инерция, бъдещите космически кораби

...
Ако се потвърди теорията на квантовата инерция, бъдещите космически кораби
Коментари Харесай

DARPA финансира квантов двигател, който работи без гориво

Ако се удостовери теорията на квантовата инерция, бъдещите галактически кораби и спътници няма да имат потребност от гориво. За проучването на мотора от нов вид, учените от Плимутския университет получиха солидно финансиране от $1,3 милиона. Върху новия план ще се работи 4 години.

Според Теорията на квантовата инерция (quantised inertia, QI), светлината може да се трансформира в подтик.

Революционната концепция звучи като фантастика и се оспорва от редица учени. Според тази доктрина, обектите могат да се движат под въздействието на разликите в интензивността на по този начин нареченото Урну лъчение (Unruh effectruh), теоретично предсказано през 1970 година. Според професор Майк Макалох, понятието „вакуум“ е релативно. Движещият се във вакуум наблюдаващ ще види към себе си топлинно лъчение, а неподвижният не може да забележи нищо. Този резултат може да се употребява за основаването на двигателна сила.

Професор Макалох и неговите сътрудници направиха това съмнение още през 2007 година. Ето че в този момент DARPA финансира с $1,3 милиона четиригодишна научна стратегия, в границите на която ще се работи върху план за галактически мотор, който няма потребност да носи гориво.

Тази доктрина се пробва без тъмна материя да изясни завъртането на галактиките. Днес екипът на професор Макалох стартира да работи върху галактически мотор, който няма потребност от гориво. Необходима е единствено електрическа енергия, само че тя може да се генерира от слънчеви панели. Досега всички учени твърдяха, че това е невероятно, тъй като са нарушава закона за предпазване на импулса. Но Плимутския университет стартира да работи върху този неосъществим мотор.

През първите 18 месеца учените ще създават теоретичния модел на мотора от нов вид. След това ще стартират взаимни опити със експерти от Германия и Испания.

Всъщност това е една добре позната от близкото минало концепция. Преди време към невъзможния мотор EmDrive се подвигна огромен звук. Създател на EmDrive е британецът Роджър Шойър (Roger Shawyer), на който се присмя цялото научно общество. Неговият мотор е малко по-различен: в конусовидно тяло, направено най-вече от мед, се слага генератор на микровълни, а неговите осцилации основават двигателна сила. Дори употребяваните думи са същите: моторът няма потребност от гориво, а генераторът на микровълни може да се зарежда от слънчеви панели. Тук също се нарушава фундаменталния закон на физиката за опазване на импулса.

EmDrive бе дълготрайно тестван както на Земята, по този начин и в космоса. Дори NASA и Китай тестваха невъзможния мотор EmDrive и се заяви за записана двигателна сила. После всичко заглъхна, като последното известие бе, че това е било неточност в измерванията, дължаща се на магнитното поле на Земята.

Но не щеш ли през днешния ден се появява нов сходен галактически мотор, който няма потребност от гориво. Новият мотор се базира на много фантастична научна доктрина, само че към този момент всичко е на друго равнище. Напълно е допустимо професор Макалох и неговия екип да основат нещо потребно за човечеството.
Източник: kaldata.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР