Ако се наложи, ще удължим обявеното частично бедствено положение в

...
Ако се наложи, ще удължим обявеното частично бедствено положение в
Коментари Харесай

Емил Кабаиванов: До края на лятото в карловските села може да имаме укрепени речни корита и мостови съоръжения

Ако се наложи, ще удължим оповестеното отчасти бедствено състояние в двете карловски села – Богдан и Каравелово, наводнени при започване на септември предходната година. Това изясни пред БНР кметът на Карлово Емил Кабаиванов. То беше оповестено преди 5 дни, а багери и самосвали са край локалните реки, където изгребват натрупали се още веднъж наноси в коритата. Пясъкът и земната маса се свличат от дъждовните води от Средна гора. Така се покачва равнището на водата в деретата, което пък постанова превантивни дейности, изясняват от общинската администрация.

Жителите на двете села живеят в боязън, тъй като има огромни наноси и се тормозят, че водата още веднъж може да ги залее.

„ Нивото на водата падна и успяхме да свалим равнището на речните корита с още един метър. Всичко това са пясъчни наноси, които идват от Средна гора. Затова се наложи да обявим отчасти бедствено състояние. Имаше заплаха при по-силен дъжд да се получи преливане на речните корита “, уточни Кабаиванов в предаването „ Преди всички “.

Обявени са 7 дни, само че в случай че се наложи ще работим още няколко , уточни кметът.

Той подсети, че е извършено разискване със служебните министри на околната среда, на земеделието и на районното развиване по какъв начин да бъде решен този проблем.

„ За речните корита в селата обявихме процедура за планиране по Закона за публичното поръчки. Те към този момент приключиха  и до края на февруари чакам от определените реализатори да показват планове за нови сигурни и укрепени речни корита “.

Това е в рамките на обитаемоте места, а над тях разговаряхме за разнообразни разновидности, уточни още кметът.

„ Обсъждахме над Каравелово да бъде построен дребен язовир, който може да стопира мощните води и там да се утаяват земните маси, които да бъдат от време на време изгребвани и да не стигат въобще до селото. За Богдан ще се търси също коренно решение “.

До края на февруари ние би трябвало да имаме експертно решение какво да се прави в горските територии, уточни Кабаиванов.

„ Ако има финансиране от Междуведомствената комисия, ще стартираме построяването им през март-април. До края на лятото може да имаме нови укрепени речни корита с мостови уреди “.

По обявата работи: Мария Сивкова - Илиева
Източник: bnr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР