Ако руският президент Владимир Путин напълно затвори газовите кранове за

...
Ако руският президент Владимир Путин напълно затвори газовите кранове за
Коментари Харесай

Financial Times: И Великобритания може да пострада при спиране на руския газ

Ако съветският президент Владимир Путин изцяло затвори газовите кранове за Европа, то какви са рисковете от изгасване на светлините или прекъсване на отоплението във Англия, се пита Дейвид Шепърд на страниците на Financial Times, представен от.

Ако слушате обществени изказвания на държавното управление, може да ви бъде простено, в случай че мислите, че възможностите са извънредно ниски: Обединеното кралство няма директни връзки с съветски тръбопроводи; има лично произвеждане в Северно море плюс обилни доставки от надеждната Норвегия; и има задоволително потенциал за импорт по море на полутечен природен газ (LNG), когато е належащо.

Домовете би трябвало да останат отоплени, а доставките на електрическа енергия сигурни, даже в случай че цената е извънредно мъчителна, е формалната линия. Но действителността е по-сложна и тревожна.

Въпреки че е правилно, че енергийната промишленост има вяра, че Обединеното кралство е в по-добра позиция от множеството европейски страни, ръководителите безшумно признават, че има аргументи да се тревожат освен за цените на газа, само че и за физическия достъп до доставките. Ако Москва изцяло затвори крановете, надалеч не е несъмнено, че Обединеното кралство също няма да се сблъска с дефицит.

Министерството на стопанската система на Обединеното кралство беше задоволително обезпокоеното за сигурността на доставките преди пет години, че да поръча обстойно изследване. То включваше сюжет за цялостно прекъсване на съветския газ. Резултатите не са приятни.

Установи се, че в случай че прекъсването на съветския газ е за дълготрайно време и страните от континентална Европа са подготвени да платят колкото би трябвало, с цел да обезпечат суровината, тогава Обединеното кралство може да изпита „ доста незадоволено търсене “.

С други думи, дефицит, който би претендирал ограничение на промишленото търсене и даже евентуално това за дребните компании и домове.

При най-екстремния сюжет на доста високо търсене, като да вземем за пример при изключително студена зима, изследването откри, че цели 28 % от търсенето в Обединеното кралство ще остане незадоволено, като повече газ ще тече от Норвегия и даже от залежи в Обединеното кралство към континента.

При подобен сюжет доставките на електрическа енергия могат да бъдат застрашени. Обединеното кралство разчита на газ за към 40 % от своето произвеждане на електрическа енергия и даже повече в най-студените дни, когато търсенето е високо, а генерирането от вятър нормално е ниско.

Чи Конг Чьонг от университета в Кеймбридж, който е оказал помощ за моделирането в изследването, сподели, че макар че Обединеното кралство се радва на някои преимущества, рискът за него сигурно не е нулев.

„ Когато има световен дефицит на природен газ, както ще забележим, в случай че Русия изцяло прекъсне доставките тази зима, е елементарна стопанска система страната, която е подготвена да заплати повече, да си обезпечи доставките “, показва той. „ Обединеното кралство не е ваксинирано против тази действителност. “

Германия, която е по едно и също време най-богатата страна в Европейски Съюз и измежду най-изложените на прекъсване на съветския газ, дава държавното управление финансиране, с цел да помогне на фирмите да си обезпечат газ за тази зима. Обединеното кралство не го прави. Базираните в Обединеното кралство компании може да се окажат в несиметрична битка.

Достъпът до LNG също не е обезпечен. Европа и Обединеното кралство към този момент са изправени пред конкуренция с Азия за обезпечаване на товари, които не са обвързани с дълготрайни контракти.

Европа печели тази борба от предходната зима, като е подготвена да заплаща повече. Но една студена зима в Северна Азия ще изправи европейските купувачи против доста подкрепяни от страната азиатски комунални компании, които са по-малко чувствителни към цените, откакто са под крилото на държавното управление.

Конкуренцията за LNG в Европа също нараства. Германия, която преди рецесията нямаше потенциал за LNG, поръчва пет профилирани кораба, които могат да работят като краткотрайни терминали за импорт, и желае два да проработят тази година.

Обединеното кралство към момента ще има повече потенциал, само че в разгара на рецесията солидарността на Европейски Съюз към този момент ще бъде напрегната. Намирайки се отвън съюза, Обединеното кралство може да се наложи да разчита на ролята си на канал за доставки на газ за членката Ирландия.

Обединеното кралство си завоюва известна известност. В момента, когато търсенето на газ е ниско, то изпраща обилни размери посредством тръбопроводи до Белгия и Холандия, като действително работи като директен маршрут за LNG. Обединеното кралство даже желае да разшири потенциала на една от линиите. През зимата обаче тези тръбопроводи постоянно текат в противоположната посока, защото Обединеното кралство черпи газ от европейските складове по време на студените интервали.

След като страните от Европейски Съюз приканват за понижаване на потреблението през зимата, до момента в който Обединеното кралство се пробва да продължи както нормално, казусът има капацитет да се трансформира в политически гръмоотвод, заплашващ потоците по линиите.

Пълно прекъсване на съветския газ към момента може да не настъпи. Дори и да се случи, Обединеното кралство към момента може да откри метод да се оправи посредством действителните преимущества, които има. Домовете и уязвимите клиенти могат да бъдат приоритизирани. Времето може да се смили. Но надали няма причина за терзание. Това е мъчно за приемане.

Последвайте Епицентър.БГ към този момент и в!

Източник: epicenter.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР