Ако промените, предложени от Министерството на здравеопазването, станат факт, има

...
Ако промените, предложени от Министерството на здравеопазването, станат факт, има
Коментари Харесай

Има риск с новия закон пациенти да доплащат повече за болнично лечение, предупреждават експерти

Ако измененията, препоръчани от Министерството на здравеопазването, станат факт, има риск пациентите да доплащат за доста повече неща в лечебните заведения. За това сигнализираха юристи и пациентски организации, ден откакто ремонти в серия закони бяха оповестени за разискване, оповестява bTV. Срокът за публичното разискване на препоръчаните промени е до 18 септември.
В Закона за здравното обезпечаване се предлага да има експлицитен текст, съгласно който лечебните заведения би трябвало да обезпечават лекуването по НЗОК, без да желаят и да одобряват от пациентите заплащане или доплащане. Тук обаче има едно „ Но ”. Предлага се и текст, който позволява изключения. Ако пациентът желае да може да заплати или доплати за лекарство, произведение или способ на лекуване, разнообразни и по-скъпи от плануваните по клиничната пътека. Точно този текст провокира разногласията.
Според настоящата разпоредба, в лечебните заведения пациентите могат да заплащат единствено за избран тип в допълнение поискани услуги  като усъвършенствани битови условия и избор на екип. С препоръчаните ремонти това се разказва и в закон. Въвежда се и възбрана да се желаят пари от пациентите за лекуване по Здравна каса, само че се позволяват изключения – в случай че болният изиска лекарство, здравно произведение, диетична храна или способ, разнообразни и по-скъпи от тези по Каса.
„ Може да се окаже, че в желанието си Министерството на здравеопазването да ограничи тези доплащания и да отбрани правата на пациентите, в действителност прави напълно противоположното ”, показва Мария Шаркова, юрист по здравно право. „ Действително се отваря необятно поле лечебните заведения да творят какви ли не спомагателни заплащания и услуги ”, разяснява Андрей Дамянов, зам.-председател на УС на Национална пациентска организация и член на Народно събрание на НЗОК.
Болничният бранш е безапелационен, че до там няма да се стигне. „ Моята вяра е да се стигне до организация на доплащанията по формален път, т.е. те да не бъдат нерегламентирани, да станат обществени ”, уточни Андрей Марков, Българска болнична асоциация.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР