Ако премахнем порочните практики в здравеопазването, свързани с нерегламентирани дейности,

...
Ако премахнем порочните практики в здравеопазването, свързани с нерегламентирани дейности,
Коментари Харесай

Проф. Хинков: Акад. Денков не ми постави никакво условие, но аз му поставих едно

Ако премахнем порочните практики в опазването на здравето, свързани с нерегламентирани действия, за които прокуратурата би трябвало да е наясно, опазването на здравето е доста стройна система, която продължава да работи без значение от офанзивите и всички промени и изкривявания, които бяха осъществени през последните 20 години ". Това съобщи пред БНР новият здравен министър проф. Христо Хинков.

Министърът акцентира при поемането на поста, че не е употребявал думата " чистка " по време на диалозите за бъдещото ръководство с мандата на " Продължаваме промяната – Демократична България ", от които изтекоха записи. При символичното приемане на властта в Министерството той не отговори на въпроса дали ще направи кадрови промени.

" От министерство на заболяванията да стане министерство на здравето " – за това се е амбицирал проф. Христо Хинков, който по специалност е психиатър, някогашен заместник-директор на НЗОК и на Националния център по публично здраве и разбори. Минути откакто влезе в новия си кабинет, той даде обещание пред своя предходник Асен Меджидиев, че ще прегледа всички стартирани планове.

" Принципът е този - откакто е стартират един план, откакто са вложени средства и старания, той би трябвало да бъде приключен, а не да бъде спрян. Това включва и Детската болница ".

Здравната система работи в режим на непълнота на фрагменти, на прекомерно роене на лечебни заведения, което още повече изхабява ресурса, и на непрестанно увеличение на доплащането ", съобщи здравният министър и уточни, че ще изиска нарастване на средствата за профилактика в извънболничната помощ:

" Задължително би трябвало да се трансферират средства, има такова схващане и в парламентарната група, тъй че това ще стане ".

По думите му понижава броят на общопрактикуващите лекари и " би трябвало да се намерят претекстове и тласъци тази специалност да стане атрактивна, заплащането не е единственият метод те да се почувстват значими, има и доста други неща ":

" Трябва да се откри метод общопрактикуващите лекари да не се усещат служители, а лекари. И да са почтено възнаградени ".

Бившият здравен министър Асен Меджидиев изясни при предаването на властта на заместника му, че обещаното от него разработване на методика за остойностяване на лекарския труд е съвсем приключено. То е обвързвано и с предстоящото приемане на новия бюджет на Здравната каса.

" Има способи, които могат да разрешат на Здравната каса да отхвърля подписване на нови контракти от лечебните заведения, които могат да бъдат ясно избрани посредством Национална здравна карта, посредством Акредитационния механизъм и други такива детайли ", изясни новият здравен министър и посочи, че би трябвало да се откри модусът, който да резервира финансовия запас на Здравната каса, който непрестанно понижава от тези контракти, които се подписват с нови и нови консуматори:

" Трябва да се усъвършенства работата на Здравната каса. Да се откри шеф на НЗОК, който не гледа на нея като на банка, а като на разпределител на финансовите средства, които отиват за здраве ".

Проф. Хинков заяви, че към момента е в развой на избиране на екипа, с който ще работи в Министерството на здравеопазването:

" Академик Денков не ми сложи никакво изискване, когато ме предложения, аз му сложих едно - да мога да си избера екипа и заместниците ".
Източник: faktor.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР