Ако преди години някой ни беше казал, че ще затваряме

...
Ако преди години някой ни беше казал, че ще затваряме
Коментари Харесай

Вълшебни зеленчукови бурканчета за зимата

Ако преди години някой ни беше споделил, че ще затваряме буркани и още повече – че ще се забавляваме с това, щяхме да му се изсмеем! Винаги сме свързвали “зимнината ” с тези мрачни времена, които някои назовават умилително “соц ”, а други (като нас) намират за най-злощастния интервал от българската история. Истината е обаче, че новите времена донесоха и нови провокации. Ако преди бабите ни затваряха буркани, с цел да сложат нещо на масата през зимата, в този момент затваряме буркани, с цел да сложим на същата тази маса нещо качествено и създадено от самите нас. Което пък, единствено по себе си, носи задоволство и една домашност, която е ненадейно добра терапия против есенна и друга меланхолия. 

Споделяме с вас няколко предписания, които към този момент сме тествали, те са специфични за нашите девойки Левена, Елена и Криси. И да, получава се! 

 

Вълшебни зеленчукови бурканчета 

 

Вълшебна рецепта. По предписание то съдържа пет съществени съставки, може и шест, в случай че решите, и се употребява за зеленчукова мостра на голям брой ястия от българската национална кухня. Така през зимата вместо да обикаляте плод-зеленчуците и да купувате “пластмасови ” моркови и домати, отваряте килера и вадите зеленчукова дозичка, която да придаде усет и мирис на всяка гозба.

А ястията, които можете за сготвите с вълшебното бурканче: пилешка чорба, чорба топчета, зеленчукова чорба, леща, мусака, гювеч, кебап, яхния, ориз по селски, боб, и прочие, и пр. 

Необходимите артикули:

10 кг домати  за консервиране) 

3 кг зелени чушки 

1,5 кг моркови 

4 връзки магданоз

сол на усет

(ако готвите с целина, може да добавите и нея, в количество от към 0,5 кг)

Миете всичко, доматите кипвате в гореща вода, до момента в който омекнат. Нарязвате морковите, чушките и магданоза, доматите белите и нарязвате или пасирате. Обърквате продуктите и цялостните дребни бурканчета с капачки на винт. 

Гледате да не остава въздух, а в случай че има подобен, досипвате от доматения сок, който се е отцедил в тавата. Затваряте крепко бурканите и ги нареждате в огромна тенджера. Тук става забавно: в случай че сте на село, можете да запалите огън навън. Ако ли не, взимате най-голямата си тенджера и нареждате вътре бурканчетата. На котлон също става. След завиране намалявате огъня и държите 45 минути. 

 

Има още...
Източник: momichetata.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА
Последвай Новини 24/7 в Facebook Последвай Новини 24/7 в Google News


КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР


PromoMall.bg