Ако политическата ситуация се стабилизира, технически сме готови да финализираме

...
Ако политическата ситуация се стабилизира, технически сме готови да финализираме
Коментари Харесай

Управителят на БНБ: Ако политическата ситуация се стабилизира, сме готови за еврозоната от 2024 г.

Ако политическата обстановка се стабилизира, механически сме подготвени да завършваме процеса за присъединение на страната в еврозоната в периодите, в които това би трябвало да стане – от 1 януари 2024 година

Това сподели шефът на Българска народна банка Димитър Радев пред публицисти.

" Закъсняхме доста вследствие на политическата обстановка. Това, от което имаме потребност в този момент, е работещо държавно управление и работещ парламент, тъй като би трябвало да се одобряват голям брой законови ремонти и нови закони ", уточни Радев, предава Българска телеграфна агенция.

Управителят на Българска народна банка разяснява още, че към този момент страната ни не извършва само критерия за инфлацията. Той добави, че картината не е еднопосочна и напомни, че за първи път от 20 месеца насам трендът на инфлацията се обърна през октомври. Радев уточни, че критерият инфлация се мери към края на април 2023 година и сподели, че въпросът се следи деликатно от институциите у нас.

Разхлабването на фискалната политика, увеличението на дълга ще попречи да се вземат ограничения, които да овладеят инфлацията, сподели още Димитър Радев. Ако желаеме да овладеем инфлацията, една от политиките, които би трябвало да вършим, е да дисциплинираме бюджета, сподели той и уточни, че това не се вижда сега.

Димитър Радев сподели, че страховете в хората от участие в еврозоната са заради неналичието на информация и добави, че това ще се компенсира със стартирането на информационната тактика за информация и гласност за присъединението на България към еврозоната.

Управителят на Българска народна банка Димитър Радев взе участие в конференция в София, която разисква преимуществата и опциите за България от участие в еврозоната. Организатори на форума са Dir.bg, Конфедерацията на работодателите и индустриалците в България (КРИБ) и Изпълнителната организация за поощряване на дребните и междинните предприятия.
Още по темата
Източник: clubz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР