Ако подадем ръка на младите жени и им осигурим подходящо

...
Ако подадем ръка на младите жени и им осигурим подходящо
Коментари Харесай

Вицепрезидентът Йотова награди победителка в програмата За жените в науката“

 Ако подадем ръка на младите дами и им осигурим уместно обучение с усет към търсене и откривателство, специфични научни стратегии, по-лесен достъп до финансиране, повече благоприятни условия за кариерно израстване, резултатите ще бъдат потребни за цялото ни общество. “ Това съобщи вицепрезидентът Илияна Йотова на формалната гала по награждаването на тазгодишните победителки от Националната стипендиантска стратегия " За дамите в науката “. Програмата " За дамите в науката “ е самодейност на L`Oreal и ЮНЕСКО. Националното издание в България започва през 2010 година в партньорство със Софийския университет.

" Трябва да се стимулират и дамите, дръзнали да се занимават с бизнес, с предприемачество, тъй като науката води след себе си нововъведения, прогрес, качествени работни места и високи приходи “, уточни Илияна Йотова.

Вицепрезидентът акцентира, че светът от ден на ден се развива посредством високите достижения в науката, в нововъведенията. " Все повече са нужни " знаещи работещи “, които могат да работят с високи технологии, а и да ги основават. Така ще се борим с бедността и новите провокации като климатичните промени. Убедена съм, че когато дамите липсват в даден профил от науката, това непроменяемо се отразява отрицателно върху качеството на  научните проучвания “, съобщи Илияна Йотова.

Вицепрезидентът благодари на уредниците на Националната стипендиантска стратегия за поддръжката за дамите учени. " Все още плащаме дан на убеждението, " че науката е мъжка специалност, а дамата няма време да се занимава с просвета. Вашата помощ разрушава стандартите “, акцентира Илияна Йотова.

Вицепрезидентът уточни България като образец – на челните места сме по брой на дамите учени в другите институти в Европа, страната ни е преди всичко в Европейски Съюз по дами в бранша на осведомителните технологии. " Явлението " стъклен таван “ обаче го има и в нашата страна. А в областта на науката остава като че ли подценен приносът на дамите. Има още какво да вършим “, означи Илияна Йотова.

 

Вицепрезидентът прикани за по-голямо наличие на огромните компании в университетите – да подкрепят надарените младежи, които желаят да се занимават с просвета, а на следващия ден да развиват и тези, които през днешния ден им подават ръка.

Към участничките в Националната стипендиатска стратегия вицепрезидентът се обърна с думите: " Вие сте героите, които с неизменност, възторг, без доста звук, променяте освен България, само че и света. Желая ви фантазиите ви да надвишават мащабите на лабораториите или терените, на които работите всеки ден. “

Илияна Йотова връчи премията на доктор Мария Джумалиева-Стоева. Тя е отличена за плана ѝ, фокусиран върху шифроване и отбрана на информацията. Другите две стипендиантки са доктор Евгения Сарафова за плана проучване на качеството на въздуха в София, Пловдив, Бургас и Варна, и доктор Юлия Романова за плана ѝ, фокусиран върху основаването нови органични материали, които ще бъдат употребявани в слънчевите кафези за повишение на техния потенциал.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР