Ако парламентът спешно не вземе мерки, цената на "Гражданска отговорност"

...
Ако парламентът спешно не вземе мерки, цената на "Гражданска отговорност"
Коментари Харесай

Гражданска отговорност може да поскъпне тройно

Ако Народното събрание незабавно не вземе ограничения, цената на "Гражданска отговорност " може да скочи тройно поради правосъдно решение от юни 2018 година. Това съобщи пред депутатите от бюджетната комисия в Народното събрание ръководителят на Асоциацията на българските застрахователи (АБЗ) и началник на "Булстрад Живот " Светла Несторова. За да се предотврати повишаването, ръководещите са подготвени да вкарат предели на компенсациите за неимуществени вреди при гибел на пътя или други подобаващи ограничения.

На 21 юни тази година Върховният касационен съд (ВКС) излезе с тълкувателно решение, което разшири съществено кръга на повредените лица, които могат да търсят обезщетение от застрахователите поради прочувствени болки и премеждия при гибел на пътя на техен непосредствен. Досега обезщетения се полагаха единствено на фамилията - брачен партньор, брачна половинка, деца или родители, а съгласно цитираното решение към този момент е допустимо обезщетение да търсят също братя, сестри, баби, дядовци, внуци и всеки, който потвърди трайна прочувствена връзка с умрелия.

Несторова съобщи пред депутатите, че в следствие от решението на застрахователния бранш може да му се наложи да заплати спомагателни неимуществени вреди сред 800 млн. и 1.3 милиарда лв.. Само през последните пет години, за които отминалостта за водене на каузи още не е изтекла, починалите на пътя са към 3500 души.

Светла Несторова заяви, че плащаните в България компенсации за болки и премеждия са най-високите в Европа - 95 000 лева е междинната сума, изплатена на обезщетено лице. "За съпоставяне, във Англия е 10 000 паунда, а в някои страни е неразрешено изплащането на такива компенсации, тъй като се смята за аморално ", добави Несторова.

"Става дума за извънредно сериозен проблем за пазара. Ако не се вземат ограничения, може да се стигне до съвсем тройна цена на "Гражданската отговорност ", а българските фамилии не могат да понесат да отделят две заплати или четири пенсии, с цел да си платят "Гражданската отговорност ", уточни Несторова пред депутатите.

Колегата ѝ Кольо Делев от SDI Груп, който е член на управата на асоциацията на застрахователните брокери, добави, че анализът на застрахователите "звучи разумно ". "Ние обрахме негатива от банкрута на "Олимпик " и от това, че "Гражданската отговорност " нарастна с 50-60 лв.. Представям си какво би станало, в случай че цената скочи три пъти. Направо ще ни изядат ", възкликна Делев.

Според правния портал Лекс.бг през първия месец след постановяването на решението на Върховен касационен съд делата против застрахователи в Софийския градски съд са се нараснали двойно. Масово новите искове са за случаи, при които най-близкият кръг от родственици към този момент е получил обезщетение, само че в този момент такова търсят и по-далечни близки. Неофициално се твърди, че от схемата към този момент се възползват избрани адвокатски адвокатски фирми, които пропагандират някогашни свои клиенти за нови каузи против % от компенсацията.

За да се реши казусът, застрахователите упорстват да се сътвори методика за погашение на неимуществените вреди, с цел да се уеднакви правосъдната процедура. Тъй като това е комплициран и муден развой, който може да отнеме години, като краткотрайна мярка АБЗ предлага въвеждане на предели на обезщетенията за болки и премеждия. Както Несторова, по този начин и шефката на бюджетната комисия Менда Стоянова от ГЕРБ отхвърлиха да разясняват съответни размери на лимитите, които се разискват.

Светла Несторова категорично акцентира, че измененията няма да обиден имуществените вреди, които ще продължат са се изплащат, в това число и за лекуване, за прехрана на деца заради загуба на приход в фамилията и т. н.

"Казусът е явен. Почти всички парламентарни групи са осведомени с него. Работи се интензивно с специалисти от Министерството на финансите, КФН и асоциацията на застрахователите да се приготви компромисен текст, който да реши този проблем сред първо и второ четене на промените в Кодекса за застраховането ", съобщи Менда Стоянова.

Заместник-председателят на Комисията за финансов контрол Владимир Савов добави, че институцията е осведомена с казуса и ще одобри оферти, които пазят финансовата непоклатимост на бранша, а също и ползите на застрахованите лица.

Освен поради решението на Върховен касационен съд "Гражданската отговорност " ще продължи да нараства и поради недостатъчността на наградите, открита в отчет на КФН от юли тази година.

<!--![endif]--> <!--![if--> <!--![endif]--> <!--![if--> <!--![endif]--> <!--![if--> <!--![endif]--> <!--![if-->
Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР