Ако парламентът не приеме предложението за поправка в Закона за

...
Ако парламентът не приеме предложението за поправка в Закона за
Коментари Харесай

АОРБ: Парламентът да приеме поправката КЕВР да не допуска поизводители на скъп ток на регулирания пазар, иначе протести


Ако Народното събрание не одобри предлагането за корекция в Закона за енергетиката, КЕВР да не дефинира разполагаемост на производители със безценен ток ( с ценови оферти за цена на контролирания пазар над 10% прогнозната пазарна цена за регулаторния период), работодателите ще излязат на митинги. Това се споделя в отворено писмо на АОРБ до медиите.

Благодарение на стар нормативен текст (пропуск) в Закона за енергетиката, Топлоелектрическа централа " Варна ", Топлоелектрическа централа " Бобов дол " и Топлоелектрическа централа " Марица 3 ", Димитровград, желаеха повишаване на тока за битовите консуматори с над 20%. Трите ТЕЦ-а желаят да продават ток на контролирания пазар, само че на три пъти по-високи цени по отношение на пазарните. Така потребителите ще би трябвало да съберат над 330 млн. лв. над естествените ценови равнища, което ще докара до повишаване на тока за бита с най-малко 20%, разясняват в отвореното писмо работодателите.

За да не се допусне сходно непазарно държание, Асоциацията на организациите на българските работодатели (АОБР) упорства Народното събрание да поддържа през днешния ден, 26 април 2018 година на второ четене в пленарна зала признатата през вчерашния ден (24 април 2018 г.) от Комисията по енергетика на Народно събрание корекция в Закона за енергетиката, препоръчана от ръководителя на комисията Делян Добрев, допълват работодателите..

Поправката планува КЕВР да не дефинира разполагаемост на производители, чиято контролирана цена надвишава с повече от 10% прогнозната пазарна цена за регулаторния интервал. Добрев изясни, че в КЕВР са постъпили заявки от централи, които в този момент не са в квотата, както и че КЕВР е затруднена какво решение да вземе, тъй като има решение на Върховния административен съд, съгласно което всеки заявител на квота за контролирания пазар, би трябвало да бъде позволен до присъединяване на него. Добрев стимулира предлагането си с това, че би трябвало производителите на контролирания пазар да са със обективна пазарна цена.

АОБР припомня, че през 2015 година бизнесът заплати насъбрания недостиг в енергетиката от 800 млн. лв. посредством увеличената такса „ Задължения към обществото “. Тогава се реализира съглашение с държавното управление на Бойко Борисов за мораториум върху всевъзможни нови субсидирани електропроизводители и изкупуване на електрическа енергия на непазарни цени.
Източник: 3e-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР