Ако парламентарните избори бяха в средата на октомври, ето как  ...

Ако парламентарните избори бяха в средата на октомври, ето как 

В анкета на Галъп ГЕРБ-СДС са първи с 22.5%, следвани от БСП и ПП

Ако конституционните избори бяха в средата на октомври, ето как  биха дали своят вот българите, които считат да отидат до машините и урните:

За ГЕРБ- Съюз на демократичните сили биха наистина ли вота си 22,5% от гласуващите, за Българска социалистическа партия – 15,1%, за „ Продължаваме смяната “ – 13,4%, за „ Има подобен народ “ – 12,2%, за „ Демократична България “ – 11,2%, за Движение за права и свободи – 10,8%. Това са и сигурните от днешна позиция групи в следващия парламент. Близо до бариерата е и „ Изправи се.БГ! Ние идваме! “ – с 3,7%. Под заветните 4% остават и „ Възраждане “ и Вътрешна македонска революционна организация , надлежно с 2,9% и 2,3%. Останалите гласове биха отишли при други групи .

Това посочва ново изследване на " Галъп " , извършено по поръчка на БНР. 

" Класацията " на претендент - държавните глави съгласно моментните настройки на избирателите наподобява по този начин : 

За Румен Радев биха дали своят вот 51,2%, за Анастас Герджиков – 22,5%, за Мустафа Карадайъ – 7,9%, за Лозан Панов – 6,2%. Следват  Костадин Костадинов с 3,1%, Милен Михов – 1,6%, Веселин Марешки – 1,1%. С „ Не поддържам никого “ биха дали своят вот 2,7%. Останалите се разпределят измежду други претенденти . Сред тях личат Волен Сидеров, Валери Симеонов и други

Данните за структурата на настройките и евентуалната интензивност показват опция президентските избори да завършат и в единствен тур. С оглед на финалните обстоятелства макар че тази опция не е преобладаваща . И въпреки всичко има цели четири седмици разстояние от края на терена на проучването до изборите на 14 ноември, показват от " Галъп " . 

 

Заявената интензивност за предстоящия избор " 2 в 1 "  показва малко по- огромен интерес към състезанието за държавен глава. 56,4% от анкетираните казват, че ще гласоподават сигурно на президентските избори. 54,2% споделят , че ще гласоподават сигурно на конституционните избори. По над 20% са и тези , които споделят , че евентуално биха дали своят вот , само че не са сигурни.  

 

Потенциален казус ще е уплахата от вируса, страх от машинното гласоподаване и така нататък Всичко това, дружно с спешната политическа и икономическа позиция , прави изборите и за държавен глава , и за парламент сложни за прогнозиране – във връзка с интензивността и на самия избор . 

 

Данните са от проучване на „ Галъп интернешънъл болкан “ за Българското национално радио, извършено лице в лице с таблети, измежду 1009 пълнолетни българи, в срока 10-17октомври. То не регистрира обстоятелствата от финалните дни.Извадката е представителна за пълнолетното население на страната. Изследването е извършено с таблети, между 10 и17 октомври, измежду 1009 души, по метода „ лице в лице “. Абсолютната оптималната неточност е ±3,1% при 50% дялове. 1% от цялата извадка се равнява на около 55 хиляди души.

 

Източник: segabg.com