Ако обучението по предприемачество започне в ранна възраст, то шансът

...
Коментари Харесай

Тийнейджъри предприемачи

" Ако образованието по предприемачество стартира в ранна възраст, то шансът на човек да се осъществя в тази сфера е доста по-голям. Дори и да не основе личен бизнес, той може да стане сполучлив, тъй като е построил умения, които са скъпи във всяка една сфера на живота ", споделя Вероника Рачева, учител по педагогика в Софийския университет. Тя е и един от създателите на Teenovator - план, който сближава възпитаници с хора от бизнеса и им оказва помощ да вземат решение проблеми от персонално и публично значение, като основат собствен личен стартъп.

Teenovator започва през образователната 2018/2019 година по концепция на фондация " Прознание ". Изпълнителният й шеф Михаил Баликов и създателят на Българския център за предприемачество Лари Бийл виждат липса на на практика ориентирани стратегии в българските учебни заведения. Двамата са с богат опит в предприемачеството. Баликов е основател на платформа за онлайн образование, а Бийл е капиталов управител с над 50 години опит в Силициевата котловина, в това число е бил и финансов консултант на Стив Джобс. Сега оказва помощ на млади бизнесмени.
Ментори вместо учебници
" Умения се градят посредством опит. Идеята е да се даде късмет на младежите да преживеят този опит ", споделя Рачева. Това е и повода Teenovator да не употребява учебници. В рамките на програмата се основават стартъп клубове и ментори - хора с опит в бизнеса, които работят с възпитаници на възраст 16-18 години. Срещите с менторите се организират в границите на два образователни часа всяка седмица под формата на извънкласна активност. Тийнейджърите са любознателни и цялостни с хрумвания, споделя Рачева, а в очите на менторите припознават по-скоро другари, в сравнение с учители. Ето за какво плануваните 90 минути постоянно не са задоволителни.

Всяко ново начинание е рисково, само че за Teenovator първата образователна година се оказва сполучлива и в нея вземат присъединяване над 50 възпитаници от четири столични учебни заведения. Гимназиите образуват клубове от по 15 души, на които се падат двама ментори. За да имат конструкция и рамка " часовете " по предприемачество, " Тийноватор " започва с методиката на словенската Ustvarjalnik, създадена за образование на млади бизнесмени в гимназиален стадий.

Менторите пък са с друг професионален бекграунд. " Всяка среща минава през избрана тематика от методиката, с цел да може всички да извървят еднакъв път ", изяснява Рачева. Учебната рамка е построена по този начин, че да надгражда последователно тяхното ноу-хау. Започва с тематики като по какъв начин се започва бизнес и какви бизнес модели съществуват, минава през маркетингова тактика и изследване на пазара и стига до решение на проблеми. Сред тях са да вземем за пример по какъв начин да поддържат мотивацията на чиновниците и какво биха създали, в случай че някой реши да напусне.
Модели за подражателство
Не е належащо менторите да имат предходен преподавателски опит. Участието им е непринудено, а концепцията на Teenovator може да се дефинира като give in return - менторите предават своя опит на учениците и ги въодушевяват да се занимават с бизнес, а те от своя страна се отблагодаряват с концепции за нови инициативи. " Всички ментори минават през особено образование, което ги вкарва в програмата и има психическа устременост по какъв начин се работи с младежи. Запознават се с Teenovator, срещат се между тях, разискват случаи от практиката ", споделя Зорница Миткова, съосновател и управител връзки на самодейността.
Капитал - брой 38
Многообразието на участници от бизнеса подсигурява продан на хрумвания и разискване на действителни проблеми през призмата на другите позиции в една компания. През годините се включват известни лица от софийската стартъп екосистема - създателят на Skaptoburger Ангел Иванов, основателят на пчеларския стартъп Pollenity, екипът зад споделеното пространство за учене StudyHUB, Гергана Стоичкова от SpaceX, вложителят Николай Мартинов, учителят и бизнесмен Калин Радулов и други

Разпределянето на менторите не е инцидентно, а се вземат поради фактори като локация, свободно време на бизнесмените, график на учениците и близки ползи. Важно е по опция менторите да са и на по-млада възраст, с цел да се одобряват като по-близки от младежите.
Промяна в проекта
Инициативата става все по-популярна и през предходната образователна година в нея се включват над 200 възпитаници от цялата страна. Пандемията обаче не подминава Teenovator - екипите са принудени да продължат образованието електронно. Макар рецесията да лимитира живия контакт, тя се оказва в действителност потребна за самодейността. Благодарение на онлайн образованието създателите откриват, че словенската методика не е напълно настояща за българската действителност. Налага се програмата да бъде приспособена освен към хибридна форма на образование, само че и към настоящия локален бизнес климат.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР