Ако някой турист се чуди защо едно тихо обикновено гробище

...
Ако някой турист се чуди защо едно тихо обикновено гробище
Коментари Харесай

Испанско село се готви да приеме тленните останки на диктатора Франко

Ако някой екскурзиант се чуди за какво едно безшумно нормално гробище край Мадрид внезапно е почнало да се нуждае от денонощна полицейска защита, то отговорът е елементарен: празно гробно място чака тленните остатъци на военачалник Франсиско Франко, който 44 години след гибелта си ще се събере още веднъж със брачната половинка си.

Запазеното тяло на испанския деспот ще бъде превозено с хеликоптер до персоналния параклис на семейство Франко в гробищния парк Мингоррубио. Това е по-дискретно място спрямо Долината на падналите - пищен пантеон и базилика, издигнати от Франко, където е заровен. В криптата на параклиса ще бъде отслужена меса в стеснен кръг, на която ще участват само 22 роднини на Франко и шепа публични лица.

Временно ръководещото левоцентристко държавно управление на премиера Педро Санчес е възнамерявало с педантична акуратност детайлите към ексхумирането на тленните остатъци и последващото им препогребване по този начин, че всичко да бъде " семпло, почтително и дискретно, само че в това време да се покаже ясно на света, че диктаторът към този момент не е положен в държавна гробница ", сподели почитан консултант на Санчес, поискал анонимност.

Санчес поведе комплицирана правосъдна и пиар борба, с цел да извърши желанието на доста хора в Испания, които считат, че мавзолеят е огорчение към жертвите му и накърнява облика на страната като съвременна европейска страна.

" Никой зложелател на демокрацията не заслужава място за отдаване на респект, да не приказваме за отдаване на институционална респект ", сподели министър председателят, който е и водач на испанските социалисти, в коментар на правосъдното решение от предишния месец, направило допустимо разкопаването на гроба на диктатора.

Санчес и социалистите горят от предпочитание да доведат ексхумацията до дъно преди парламентарните избори в Испания на 10 ноември. Всички, които ще участват на утрешната литургия в стеснен кръг, ще бъдат претърсени за записващи устройства, с цел да се избегне всяко нещо, което би трансформирало диктатора в страдалец.

В гробищния парк Мингоррубио са заровени и други противоречиви политически фигури като диктаторът от Доминиканската република Рафаел Трухильо. Тялото на Франко ще бъде положено близо до това на посочения от него за правоприемник Луис Кареро Бланко и на Карлос Ариас Наваро, който след това поема ръководството като последният министър председател от времето на диктатурата, откакто баските сепаратисти взривяват колата на Кареро Бланко. На 20 ноември 1975 година Ариас Наваро афишира с трептящ глас новината за гибелта на Франко, телевизионна сцена, запечатала се в паметта на доста испанци.

Въпреки демократичния прогрес на Испания от този момент, Долината на падналите няма доста аналози в Европа, където огромна част от следите от някогашните властнически режими от дълго време са заличени. Сгушен измежду скалистите хълмове, големият комплекс притегля както туристи, по този начин и изпитващи носталгия към времето на ултракатолическия испански шовинизъм на Франко.

Сега диктаторът почива, заобиколен от неподдържани гробове, множеството анонимни, в които са положени 34 000 души, умрели по време и след Испанската революция (1936-1939 г.), изправила едни против други подкрепящите демократичното републиканско ръководство и разбунтувалите се националистически настроени военни, предвождани от Франко.

Мавзолеят е считан за огорчение от левите партии и роднините на жертвите му. Комплексът, върху който се издига 152-метров гранитен кръст, виждащ се от километри, към момента е обект от Националното културно завещание на Испания. Въпреки натиска на асоциациите на родствениците и признатия по този мотив през 2007 година Закон за историческата памет, още от войната и последвалите години на режима на Франко тленните остатъци на почти 100 000 души не престават да са неидентифицирани и към момента непогребани, неведнъж намиращи се в безименни всеобщи гробове.

Пол Престън, историк от Лондонската школа по стопанска система, съобщи, че сегашната стъпка е " от дълго време закъсняла ", тъй като сходен мемориален комплекс " би бил невъобразим в Германия ".

" Политическите последствия от запазването на мавзолея са разнообразни в страна, в която не е имало развой на денацификация ", сподели английският историк, който е създател на биографична книга за Франко.

Автократът умира на 82-годишна възраст, надживявайки множеството от своите европейски еквиваленти и " под негово управление е осъществено огромно промиване на мозъците, наричано още социологически франкизъм ", съобщи Престън. " Дори и при демокрацията Испания не мина през интервал на " дефранкизация ", добави той.

Освен че там почива брачната половинка на Франко, Кармен Поло, държавното управление избра гробището Мингорубио, тъй като се намира в края на път, минаващ през поделения на армията и полицията и се намира покрай двореца, който в миналото Франко наричал собствен дом. Старите ловни терени в прилежащото село към момента носят отпечатъка на диктатора, а и не са доста локалните поданици, които възразяват против завръщането на своя остарял комшия.

" Ако не могат да намерят място къде да го погребат, аз персонално ще разкопая гроба на моя починал брачен партньор, с цел да се отвори място за каудильото (от " каудильо де Еспаня " - лидер на Испания) ", сподели Хуанита Панеро, до момента в който метеше падналите есенни листа пред къща с веещо се над нея испанско знаме. Деветдесет и една годишната жена, чийто починал брачен партньор е бил член на армията на Франко, се преместила в община Мингорубио през 60-те години, както създали доста от работещите в двореца Ел Пардо.

Единственото нещо, което загатва за идното препогребване на Франко, са полицейските коли към гробището. Предпазливи полицейски чиновници ревизират документите за идентичност на външните хора и фанатично наблюдават репортерите, които се движат из гробището, а на открито трениращи военни курсанти тичат с цялостно бойно снаряжение около преминаващи в същия миг велосипедисти, облечени в колоездачни трика. Малко по-надолу градинари подрязват клонките на дръвчета.

В локалната механа 68-годишният Рамон Муньос съобщи, че на множеството хора в общината не им се нрави това нежелано внимание, на което са станали обект поради завръщането на Франко.

" Много от хората тук се радваха на положително отношение от страна на диктатурата. Впоследствие да живеят тук, пристигнаха и други, само че те пристигнаха само поради това прелестно място ", сподели пенсионираният държавен чиновник. " Всички харесваме спокойствието, което царува тук ", добави той.

Ариц Пара от Асошиейтед прес / БТА
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР