Ако някой наистина желае да защити многобройните потребители на услугата,

...
Ако някой наистина желае да защити многобройните потребители на услугата,
Коментари Харесай

Влизането на държавата в сделката за ЧЕЗ е вредно. Ще има тежки последствия

Ако някой в действителност желае да отбрани многочислените консуматори на услугата, предоставяна от електроразпределителното сдружение ЧЕЗ, единственото, което би трябвало да направи, е следното:

Първо , приключват се всевъзможни диалози и договаряния с сдружението на госпожа Върбакова.

Второ , в къс период се правят промени в Закона за енергетиката по този начин, че да се засилят пълномощията на Комисията за енергийно и водно контролиране.

Комисията от своя страна би трябвало доста деликатно да прегледа всички свои наредби и подходи, засягащи връзките на обществото с всички субекти, участващи в производството, разпределението и продажбите на електрическа сила.

Всички ние, елементарните жители, би трябвало да внимаваме и да следим кои са членовете на Комисията за енергийно и водно контролиране, кои партии ги оферират и по какъв начин те ползват законите и наредбите.

Трето , поправките би трябвало да се обмислят, тъй че да не засягат голословно дейностите на субектите, които съблюдават разпоредбите.

Всякакво присъединяване на държавното управление при покупката на акциите на ЧЕЗ, или пък на сдружението на госпожа Върбакова, ще бъде нездравословно, безсмислено и с доста тежки последствия за всички нас.

Всеки, който през 2004 година беше си дал труда да прегледа опита на другите страни, анализите на доста известни икономисти по света за особеностите на така наречен характерни монополи, считаше приватизацията на преносните и разпределителни предприятия за неправилен ход. За страдание, методът по който се ръководи държавният бранш у нас тогава, а и в този момент, дава преимущества на така наречен пазарни фундаменталисти. Но въпреки всичко през миналите 13 години практиката не удостовери съществени изказвания на тогавашните вдъхновители на приватизацията на въпросните предприятия - първото, че ще спаднат цените на предлаганата услуга и ще се усъвършенства уверено нейното качество.

Този резултат би трябвало да се осмисли и да не се позволяват повече догматични и лозунгджийски похвати, когато би трябвало да се вземат решение значими публични въпроси. Така че оставете определения от ЧЕЗ покупател да си откри банки, които да го кредитират, а ние да следим деликатно по какъв начин ще се ръководи сдружението ЧЕЗ в България и да пожелаваме Комисията за енергийно и водно контролиране да работи съзнателно и професионално. 

Б. ред. - Христина Вучева е лекар по стопанска система и професор по финанси. Тя е регистриран одитор-дипломиран специалист счетоводител. Проф. Вучева е някогашен министър на финансите в първото служебно държавно управление /1994-1995 г./ Анализът е изработен особено за Агенция БГНЕС, откъдето го препечатваме.
Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР