Ако някой е имал съмнения как изглежда и как се

...
Ако някой е имал съмнения как изглежда и как се
Коментари Харесай

Владимир Шопов: Москва е готова да приеме ролята на младши партньор в стратегическата ос Китай - Русия

" Ако някой е имал подозрения по какъв начин наподобява и по какъв начин се оформя структурата на интернационалната система, то след визитата на китайския водач Си Цзинпин в Русия те завършват. Има консолидация на стратегическата ос сред Китай и Русия . Както сега се развиват връзките, Русия към този момент е подготвена да одобри ролята на младши сътрудник в тази ос . Си Цзинпин сполучливо започва налагането на опит за основаване на нов интернационален имидж на Китай, който стъпва върху претенцията, че страната може да е медиатор и да позволява съществени световни спорове ".

Това сподели пред БНР политологът Владимир Шопов.

И добави, че визитата на Си Цзинпин е по-скоро игра на символика, в сравнение с начало на реален политически и институционален развой на разрешаване на войната в Украйна .

" Посещението беше забавно и от позиция на това, че Китай не държи доста на мирния проект за Украйна. Цялата дипломатическа архитектура на това посещаване, на възможния разговор с Украйна, ми се коства, че щеше да бъде издигната по друг метод, в случай че Китай имаше съществено желание да реализира този проект. Даваме си сметка, че с изключение на всичко останало, тази война е борба на тълкования и усещания ".

В предаването " Нещо повече " той акцентира, че няма по какъв начин да се каже, че Китай заема неутрални позиции, защото от година повтаря тезите на Русия

" Ако желае да изиграе такава роля, би трябвало да забележим опит на Китай да застане на еднообразно разстояние от двете страни. Китай и Русия желаят да заемат политическата самодейност и да започват диалога за края на войната при условия, неприемливи за Украйна. Като през идните месеци да се пробват да основават усещането, че са водещите играчи, които теглят процеса към разрешаване. На Запад няма по какъв начин това да бъде възприето ".

Политологът дефинира като " извънредно закъсняло политическо деяние " възможен диалог сред Володимир Зеленски и Си Цзинпин .

" Ще има политическа интензивност, само че няма да е задоволителна ".

Във връзка с визитата на премиера на Япония в Киев той уточни, че в съвпадението на двете визити се вижда знак за оформянето на новата конструкция на интернационалните връзки .

" През последната година Япония е извънредно забавна за наблюдаване. В рамките на месеци страната трансформира цялата си външна и военна политика. Дори е напът да трансформира и военната си теория ... Япония е мощно ангажирана в напъните на необятния запад да държи вниманието върху войната в Украйна и да оказва поддръжка. Извън Европа това доста се вижда и следи ".

Интервюто на Георги Марков с Владимир Шопов в предаването " Нещо повече " можете да чуете в звуковия файл.
По обявата работи: Лозина Владимирова БНР подкасти: Поколението Z BNR 2023 Podcast Следващият ден Неразказани истории
Източник: bnr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР