Ако някога се хвърлите в леглото изтощени и се оплачете:

...
Ако някога се хвърлите в леглото изтощени и се оплачете:
Коментари Харесай

Дните на Венера са изненадващо дълги

Ако в миналото се хвърлите в леглото изтощени и се оплачете: " Това беше най-дългият ден в живота ми " – е, добре, че не сте на Венера. Учените, изследващи планетата в продължение на 15 години, най-сетне са пресметнали продължителността на един ден на планетата с размерите на Земята - много повече от нашия 24-часов цикъл. Всъщност един-единствен ден на Венера трае 5832,5 часа - или малко над 243 от нашите дни! Това разкрива Study Finds.
С киселинен дъжд и температура на повърхността, която може да втечни оловото, Венера не е най-гостоприемната планета. Изследователският екип от UCLA прекарал години, с цел да разбере по какъв начин действа планетата. Освен продължителността на деня, тяхното изследване разкрива и наклона на оста на планетата и размера на ядрото.
 Учените са намерили признаци на живот на Венера? Учените са намерили признаци на живот на Венера?
Учени от университета в Кардиф (Великобритания) и Масачузетския софтуерен институт (САЩ) са разкрили фосфин в атмосферата на Венера,...
" Венера е нашата планета сестра и все пак тези фундаментални свойства оставаха незнайни ", споделя в изявление авторът на проучването Жан-Люк Марго, професор в Калифорнийския университет. " Без точни данни за това по какъв начин се движи планетата, всички бъдещи опити за кацане могат да бъдат на разстояние до 30 километра. Без тези измервания ние всъщност летим на сляпо. "
Земята и Венера имат доста общи неща, защото и двете скалисти планети имат съвсем идентичен размер, маса и компактност. И въпреки всичко те са се развивали по изцяло разнообразни пътища.
В 21 обособени случая от 2006 до 2020 година Марго и сътрудниците му насочват радиовълни към Венера от 70-метровата антена Голдстоун в пустинята Мохаве в Калифорния. Няколко минути по-късно тези радиовълни отскачат от Венера и се връщат на Земята.
" Използваме Венера като гигантска диско топка, като радиоантената работи като фенерче, а пейзажът на планетата като милиони дребни отразители ", изяснява Марго. " Ние я осветяваме с извънредно мощно фенерче - към 100 000 пъти по-ярко от вашето типично фенерче. И в случай че проследим отраженията от диско топката, можем да заключим за свойствата на завъртането. "
Основни неща, като да вземем за пример какъв брой са часовете във венериански ден, дават сериозни данни за схващане на другите истории на тези прилежащи светове. Промените във въртенето и ориентацията на Венера разкриват по какъв начин масата се разпределя вътре. Познаването на нейната вътрешна конструкция от своя страна подхранва прозрението за образуването на планетата, нейната вулканична история и по какъв начин времето е трансформирало повърхността.
 Венера може да е била сходна на Земята Венера може да е била сходна на Земята
Изследователи настояват, че планетата Венера може би е била обитаема в продължение на 3 милиарда години, преди съдбовно събитие да е преди...
Новите радарни измервания демонстрират, че междинният ден на Венера трае 243,0226 земни дни - почти 2/3 от земната година. Те също по този начин разкриват, че скоростта на въртене на Венера постоянно се трансформира, тъй че дадена стойност, измерена по едно и също време, ще бъде малко по-голяма или по-малка от предходната стойност.
Екипът пресметнал продължителността на деня от всяко от обособените измервания и следил разлики от най-малко 20 минути.
" Това евентуално изяснява за какво предходните оценки не са били съвместими между тях ", споделя Марго. " Тежката атмосфера на Венера, почти 93 пъти по-голяма от тази на Земята, евентуално е отговорна за вариацията. Докато се плъзга по планетата, тя обменя доста инерция с твърдата повърхнина, ускорявайки или забавяйки въртенето ѝ. "
Изследователите също по този начин разкриват, че Венера се накланя на една страна с тъкмо 2,6392 градуса, спрямо 23 градуса на Земята, усъвършенстване на точността на предходните оценки с коефициент 10.
С тези доста по-точни измервания на това по какъв начин се върти Венера, екипът пресметнал, че ядрото на планетата е с диаметър към 3500 километра и сходно на земното, въпреки че към момента не може да се откри дали е течно или твърдо.
 Има данни за живот в атмосферата на Венера Има данни за живот в атмосферата на Венера
Сондата „ Акацуки “ откри вероятни следи от съществуването на микроби в гъстите сярно киселинни облаци в горните атмосферни с...
Сега учените считат да насочат вниманието си към спътниците на Юпитер Европа и Ганимед. Много откриватели мощно подозират, че Европа крие океан с течна вода под дебела ледена обвивка. Наземните радарни измервания биха могли да разкрият дебелината на възможната ледена обвивка.
Ще продължат и проучванията на Венера, като всеки идващ сигнал повдига още малко завесата над загадъчността ѝ.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР