Ако някъде особено проличава системна корупция, това е при инфраструктурното

...
Ако някъде особено проличава системна корупция, това е при инфраструктурното
Коментари Харесай

Не разследвай това

Ако някъде изключително личи систематична корупция, това е при инфраструктурното строителство, което е мощно подвластно от европейските фондове.

© Мария Съботинова Част от тематиката Има ли злоупотреби с еврофондовете
Няма пушек без огън

Защо двама публицисти бяха арестувани в полето край Радомир

#ДжиПиГейт - обръчът от консултанти и оценители в деяние

Мрежа от свързани хора и компании приготвя, прави оценка и извършва публични поръчки, свързани с еврофондовете.
Още по тематиката
Няма пушек без огън

Защо двама публицисти бяха арестувани в полето край Радомир
21 сеп 2018
#ДжиПиГейт - обръчът от консултанти и оценители в деяние

Мрежа от свързани хора и компании приготвя, прави оценка и извършва публични поръчки, свързани с еврофондовете.
21 сеп 2018
Младен Маринов, Петя Аврамова и Росен Желязков към този момент са министри

Гласуването в Народното събрание мина без изненади - НФСБ не утвърди напускането на тримата прародители, Движение за права и свободи и Българска социалистическа партия - новите
20 сеп 2018 В края на 2006 година, няколко месеца преди България публично да стане член на Европейския съюз, в Главна дирекция Борба с проведената престъпност (ГДБОП) стартира следствие за машинация с европейски средства по стратегия САПАРД.

Сигналът е подаден от Европейската работа за битка с измамите и няма по какъв начин да бъде заметен. Освен германци обект на следствието са близки до президента Георги Първанов и Българска социалистическа партия предприемачи, които са задържани през февруари 2007 година

Дванадесет години по-късно арестуваните в Германия от дълго време са не запомнили, че са били наказани, а българското дело беше разграничено на две - едното завърши с оправдателни присъди предходната година, а другото към момента се влачи по правосъдните инстанции.

Случаят САПАРД е значим освен тъй като е проява по какъв начин работи правораздаването тук. Той остава единственото огромно следствие за злоупотреби с еврофондове, което българската страна е съумяла да създаде, откогато е член на Европейски Съюз.

Вече 10 години тематиката за следствия за измами с еврофондове е табу както за изпълнителната власт, по този начин и за прокуратурата. Малкото каузи, с които България се регистрира пред Европейски Съюз, като се изключи че са с невисок профил, понижават непрекъснато.

Тази действителност не дава отговор на десетките обществено известни подозрения за пробити процедури по европейски планове. Последно - лийкът на документи " ДжиПи Гейт " предизвика реакция в държавното обвиняване, само че чак откакто карцерът на двама публицисти, работещи по проблема, се трансформира в интернационална вест.

Всяка година сериозен финансов запас (субсидиите от разнообразни еврофондове, които България чака за 2018 година, са към 4.2 милиарда лева.) се разпределят безотговорно и потъват в планове със подозрително качество, генерирайки корупция. Властта няма интерес да се изправя против тази скица, тъй като черпи легитимност от същите тези средства.

Разследванията са намалели, само че са единствено против дребни риби

Според статистиката на дирекцията в Министерство на вътрешните работи, която се занимава със отбраната на финансовите ползи на Европейски Съюз (АФКОС) от 2010 до 2017 година, броят на импортираните в съда прокурорски актове за закононарушения, свързани с еврофондове, е намалял близо шест пъти. За същия интервал са намалели на половина и формираните досъдебни производства.

Това може да значи две неща. Или България става все по-примерна в разходването на европари и измамите и корупцията, свързани с тях, понижават съществено, или желанието да се проверяват тези пари въобще понижава.

Прокурор, работил в профилирано звено за противопоставяне на този вид закононарушения, разяснява пред " Капитал " картината по този начин: " Статистиката е правопропорционална на отношението на българските управляващи към мониторинговите отчети на Европейска комисия. " Източникът ни изяснява, че неналичието на огромни следствия до един миг се е компенсирала с количество - главно каузи против аграрни стопани, които са заявили по-голяма повърхност, в сравнение с действително стопанисват. " Разследванията се водят единствено по документи и завършват със съглашение. В съда се внася предложение за налагане на административно наказване, което влиза в действие незабавно ", разяснява източникът ни. Впоследствие и това изпитание се е видяло ненужно.

Няма данни за осъществено закононарушение

Все по-видимото понижаване на следствията за измами с еврофондове не е неусетно в Брюксел и се трансформира в тематика на диалог със София. Източник в изпълнителната власт споделя по какъв начин преди няколко години шеф на Европейската работа за битка с измамите (OLAF) се е обърнал към българския вътрешен министър с думите: " Дайте най-малко нещичко. "

Показателен е казусът с отчет на OLAF за злоупотребите в Изпълнителна организация " Рибарство и аквакултури ", за чието битие потвърдиха два самостоятелни източника - в прокуратурата и във вътрешното министерство. Той е съдържал данни не толкоз за огромни измами (самата стратегия е с дребни проекти), а за систематични корупционни схеми в организацията. Въпреки неопровержимите данни прокуратурата не намира удостоверение на нито една от разкритите от ОЛАФ схеми.

Вероятно с цел да отговори на упованията на чужденците, към активността на ИАРА стартират две следствия, които ръководещите регистрират в графата " корупция по високите етажи на властта ".

По едното на съд беше предаден някогашният шеф на организацията Майдън Сакаджиев. Той беше упрекнат в това, че в продължение на няколко месеца непозволено е разпоредил изплащането на 3350 лева бонуси на шеф на дирекция в организацията. През май профилираният съд го оправда по всички обвинявания.

Другото дело, обвързвано с ИАРА, което прокуратурата внесе в Специализирания съд след шумна акция през 2016 година, е за машинация за 60 хиляди лева, които били отпуснати за нарязването на остарели риболовни кораби на скрап.

Какво се случва с огромните каузи

Ако някъде е изключително очевидно, че става дума за систематична корупция, то е при инфраструктурното строителство. В края на 2016 година пътното строителство, което е мощно подвластно от европейските фондове, е разтърсено от огромен скандал.

От известно време в OLAF се работи по сигнал, подаден от български магистрат, който разкрива механизмите за нагласяне на търговете за пътно строителство. През ноември изненадващо оставка подава шефът на Агенция " Пътна инфраструктура " Лазар Лазаров. Следва и друга изненада - считаната за " сигурен " районен министър Лиляна Павлова не съумява да резервира поста си в третото държавно управление на Борисов. Отново сработва механизмът - махаш индивида, махаш казуса.

През юни 2017 година против Лазаров са повдигнати обвинявания във връзка със строителството на автомагистрала " Марица ". Паралелно с тези събития по върховете на прокуратурата има разбърквания. Шефката на отдела, който следи високопрофилните разследавния за корупция (в това число и следеното от OLAF за АПИ), Юлия Чорбаджиева е заменена. В изолираност от Сотир Цацаров изпада и зам.-главният прокурор Борислав Сарафов.

Източник от правосъдната власт изяснява събитията по този начин: " Сигналът от OLAF за пътния фонд беше сплескан, като беше разграничен на две. Срещу Лазаров бяха повдигнати обвинявания, едвам се отбие номерът, а главната част от информацията - за метода, по който действа организацията, бяха покрити. "

Обвинението против Лазар Лазаров е импортирано в съда през април тази година. Той беше упрекнат за умишлена занемареност в изключително огромни размери - в интервала от 7 август 2014 година до 30 юни 2015 година като ръководител на управителния съвет на АПИ съзнателно не е положил задоволително грижи за ръководенето и ръководството на повереното му имущество при строително-монтажни работи по лот 1 на автомагистрала " Марица " и от това са последвали обилни вреди за АПИ в размер на 41.6 млн. лева Делото беше прекъснато от Софийския градски съд, само че при започване на тази седмица втората инстанция одобри, че обвинителният акт е кадърен и би трябвало да се гледа всъщност.

Да не искаш да видиш очевидното

Така очевидният обичай е: потушаваш пожара, като сменяш индивида, повдигаш калпави или частични обвинявания, чакаш задоволително време и ги смачкваш, а в това време не забелязваш систематичните проблеми. И в случай че това прави следствието на огромните публични поръчки много комплицирана задача, то даже и по-простите проблеми остават отвън радара. Тихомир Безлов от " Центъра за проучване на демокрацията " дава съответен образец, който по никакъв начин не е безопасен - заобикалянето на ограничаването за аграрни дотации, съгласно което един индивид не може да получи повече от 300 хиляди евро.

Той дава следната картина - дотациите за селското стопанство през 2018 година са 2.91 милиарда лева, т.е. 69% от всички европейски средства. " От предходни програмни интервали виждаме по какъв начин в действителност 75% от директните заплащания и 67% от заплащанията по размер " развиване на селските региони " отиват в 3700 физически и юридически лица, които са свързани със 100 субекта. " Публична загадка е, че огромните земевладелци разрушават земята си на обособени компании, с цел да могат да минат под тази граница. Очевидно фонд " Земеделие " и прокуратурата не виждат или не желаят да видят този много елементарно проследим факт.

На фона на тази действителност следствието САПАРД отпреди 12 години наподобява като да сглобиш ракета за космоса. А вероятността по изказванията на " Бивол " за по този начин наречения от тях #джипигейт да има съществени следствия е галактически дребна.

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР