Ако новият закон на ЕС, ограничаващ онова, което компаниите могат

...
Ако новият закон на ЕС, ограничаващ онова, което компаниите могат
Коментари Харесай

Facebook иска да намали броя на потребителите, защитени от новия закон на ЕС за личните данни

Ако новият закон на Европейски Съюз, ограничителен това, което фирмите могат да вършат с персоналните данни на потребителите, влезе в действие, повече от 1.9 милиарда Фейсбук консуматори по целия свят ще бъдат предпазени от него. Онлайн обществената мрежа прави промени, които да подсигуряват, че броят им ще бъде доста по-малък.

Членовете на Фейсбук отвън Съединените щати и Канада, без значение дали ги осъзнават или не, понастоящем се ръководят от изискванията на услугата, контрактувани с интернационалното седалище на компанията в Ирландия.

Следващия месец Фейсбук възнамерява да направи това единствено за европейски консуматори, т.е. 1,5 милиарда членове в Африка, Азия, Австралия и Латинска Америка няма да попаднат в обсега на Общия правилник за отбрана на данните на Европейския съюз (GDPR), който влиза в действие на 25 май.

Новият ход, който Фейсбук удостовери във вторник, демонстрира, че най-голямата онлайн обществена мрежа в света е склонна да понижи обсега на GDPR, който разрешава на европейските регулаторни органи да санкционират фирмите, които събират или употребяват персонални данни без единодушието на потребителите.

Това отстранява голяма евентуална отговорност за Фейсбук, защото новият закон на Европейски Съюз разрешава да се постановат санкции в размер до 4% от световните годишни доходи за нарушавания, които в тази ситуация с Фейсбук могат да значат милиарди долари.

Промяната идва в миг, когато мрежата е под лупата на регулаторите и законодателите по света, откогато разкри предишния месец, че персоналната информация на милиони консуматори неправилно се озова в ръцете на политическата компания Cambridge Analytica, пораждайки по-широки опасения по отношение на метода, по който се обработват потребителските данни.

Промяната визира повече от 70 % от тези 2 милиарда членовете на Фейсбук. През декември Фейсбук имаше 239 милиона консуматори в Съединени американски щати и Канада, 370 милиона в Европа и 1,52 милиарда консуматори другаде.
Източник: kaldata.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР