Ако новият кабинет започне да работи ефективно и започне да

...
Ако новият кабинет започне да работи ефективно и започне да
Коментари Харесай

Владимир Сиркаров: Най-реалистичният вариант е 4-4,5% дефицит за тази година

" Ако новият кабинет стартира да работи дейно и стартира да реализира задачите малко по малко, политическото напрежение ще се потуши. Бюджетът е от най-съществените тематики. Заявките са положителни, защото е доста значимо да понижим недостига . В сегашната макроикономическа обстановка въобще не би трябвало да приказваме за недостиг, най-малкото уравновесен бюджет. Имаме стопански напредък, пазарът на труда е постоянен, безработицата е ниска, имаме нарастване на заплати, имаме инфлация. В сходна атмосфера дефицитното харчене е неприемливо ". 

Това сподели пред БНР Владимир Сиркаров, финансист и икономист. 

И добави, че сега би трябвало да се внимава какво се прави

" Стъпка по стъпка наличните запаси понижават. Така или другояче ще би трябвало да теглим сериозен дълг . И по планове, разноските се усилват по-съществено от приходите. Тази разлика може да бъде понижена или през политика на приходите, обвързвана с данъчна политика, или през рязане на разноски, или през дълг. Най-вероятно ще се пристъпи към дълг, което е сложна задача поради влошената конюнктура на дълговите пазари ". 

В предаването " Нещо повече " Сиркаров акцентира, че  България се е отдалечила от еврозоната  - и във връзка с инфлацията, и във връзка с бюджетния недостиг. 

" Задачата на новия кабинет е доста комплицирана, най-много на база предишни решения, тъй като от политическа позиция е мъчно да режеш разноски и да усилваш налози . Дават се поръчки, че няма да се прави нито едното, нито другото, само че дефицитът ще бъде 3%. Това ще стане мъчно и е оптимистичен вид. Най-реалистичният вид е 4-4,5% недостиг за 2023 година ". 

Интервюто на Людмила Железова с Владимир Сиркаров в предаването " Нещо повече " можете да чуете в звуковия файл. 

По обявата работи: Лозина Владимирова БНР подкасти: На всяка цена
Източник: bnr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР