Ако необичайното фотографско разследване на германския фотограф Себастиан Акер се

...
Ако необичайното фотографско разследване на германския фотограф Себастиан Акер се
Коментари Харесай

Право на реплика

Ако необикновеното фотографско следствие на немския фотограф Себастиан Акер се беше появило преди пандемията, най-вероятно щеше да има друга интерпретация. В китайската провинция 40-годишният Акер е попаднал тук-там, които са умалено копие на европейски градове или знаци, някои оповестени за международно културно завещание.

Например един от най-старите градове в Европа - австрийската перла Халщат, е пренесен в китайската провинция Гуандонг, с цел да стане съвършен декор за обичайните селфита и професионални сватбени фотосесии. Находките на Акер (архитектурни елементи от Франция, Италия, Англия, Австрия, оживели в китайски градове) са събрани в изданието " Следи от други места " (Traces of Other Places), оповестено от Kerber.
Източник: Traces of Other Places (2021)
Единствената разлика сред световноизвестните обекти и копията най-често е в мащаба. Изненадващо, Айфеловата кула се оказва в центъра на особено издигнат град, наименуван Тиендучънг, който е имитация на Париж и е основан единствено с цел да насочва туристическия поток към покрайнините на Шанхай. Най-честите гости са бъдещи фамилни двойки, които избират китайския Париж за фон на своята сватбена фотосесия. Извън дейния туристически и брачен сезон край китайската Айфелова кула обикалят напълно същински градинари, които се грижат за земята и садят цветя.

Тази атракция носи името " Париж на изток " и се подрежда измежду обичаните дестинации за посещаване на китайските туристи. Интензивното придвижване на китайци, които пътуват до избрани места в личната си страна, с цел да се снимат за фамилния албум пред " европейски " забележителности, се оформя от ден на ден като наклонност. Себастиан Акер изследва както множенето на сходни " изкопирани напълно и в елементи " европейски градове, по този начин и мотивацията, която стои зад решението на комунистическото държавно управление да влага в градежа им.
Източник: Traces of Other Places (2021)
Оказва се, че китайската версия на Париж е коствала на ръководещите към 490 милиона $. Срещу почти същата сума Тиендзин, град наоколо по столицата Пекин, се е сдобил с съвършена реплика на Флоренция, В китайския град Ханджоу, ситуиран в устието на едноименната река, се намира и локалният прочит на Венеция. Всъщност реката е единственото същинско нещо в този " европейски " пейзаж.

А наскоро пристигна новината, че един от най-богатите китайски предприемачи - Су Шао Джън, влага милиарди, с цел да сбъдне фантазията си и да построи имитация на " Титаник " (в случая - първокласен хотел) в родния си град в провинция Съчуан.
Източник: Traces of Other Places (2021) Капитал - брой 41
Много хора си задават въпроса от кое място идва този легендарен интерес на китайците към копирането на европейски неща. В своята книга " Отваряне, загадка, авторство - изкуствата и културата на познанието от античността до Ренесанса ", авторката Памела Лонг разяснява: " В китайската просвета е заложена концепцията за копирането, само че по-скоро като метод да се покаже и изрази почит и ентусиазъм от образците на хубост и знание от другите нации и култури. " Към това просветление китайският публицист Хуанг Чонгяао прибавя практично пояснение: " Разликата сред американската и китайската фантазия е, че американците имат фантазия, а ние имаме цели. "

В книгата си " Какво виждат китайците, когато следят Мона Лиза " авторката Кристин Кайол, мъдрец и арт критик, която от години живее сред Пекин и Париж, споделя: " Много постоянно, когато китайците застават пред картината на Леонардо да Винчи в Лувъра, те виждат просто една добра опция да си създадат селфи. И този акт е доста чудноват - в него може да се открият следи и от възхищението, което изпитват към хубостта и значимостта на тази картина, само че и характерен жест на регистрирането на нещо значимо, отмятането му като свършена работа и концентрирането върху идната цел. Това постоянно е било водещо за нацията - постигането на цели. "

Ако необикновеното фотографско следствие на немския фотограф Себастиан Акер се беше появило преди пандемията, най-вероятно щеше да има друга интерпретация. В китайската провинция 40-годишният Акер е попаднал тук-там, които са умалено копие на европейски градове или знаци, някои оповестени за международно културно завещание.Например един от най-старите градове в Европа - австрийската перла Халщат, е пренесен в китайската провинция Гуандонг, с цел да стане съвършен декор за обичайните селфита и професионални сватбени фотосесии. Находките на Акер (архитектурни елементи от Франция, Италия, Англия, Австрия, оживели в китайски градове) са събрани в изданието " Следи от други места " (Traces of Other Places), оповестено от Kerber.
Източник: Traces of Other Places (2021) Благодарим ви, че четете Капитал!
Вие употребявате конфиденциален режим на интернет браузъра си. За да прочетете публикацията, би трябвало да влезете в профила си.

Всеки консуматор може да чете до 5 публикации месечно без да има абонамент за Капитал.
Етикети Персонализация
Ако обявата Ви е харесала, можете да последвате тематиката или създателя. Статиите можете да откриете в секцията
Тема Неща
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР