Ако не се въведат лимити за обезщетенията за неимуществени вреди,

...
Ако не се въведат лимити за обезщетенията за неимуществени вреди,
Коментари Харесай

Цената на „Гражданска отговорност“ може да скочи 3 пъти

Ако не се вкарат предели за компенсациите за неимуществени вреди, които се изплащат на наследниците на умрял при пътнотранспортно произшествие, това може да докара до скок на цената по наложителната застраховка „ Гражданска отговорност “. За това сигнализираха от Асоциацията на българските застрахователи (АБЗ) по време на дебатите по Кодекса на застраховането, който беше признат на първо четене от парламентарната Комисия по бюджет и финанси.

От асоциацията оферират да бъде въведен таван, като ограничаването би трябвало да е до към 40 хиляди лева за най-близките родственици, а за останалите доста по-малко.

Става дума за компенсациите за неимуществени вреди, които са отплата за претърпени болки и премеждия от загубата на непосредствен и се изплащат по наложителната лавица.

До въпросът се стигна, откакто тълкувателно решение на Върховен касационен съд разшири кръга на лицата, които имат право на обезщетения при гибел на непосредствен. Така на процедура с изключение на съпрузи, деца и родители на починали за обезщетение за неимуществени вреди може да претендират също по този начин братя, сестри, баби, дядовци, внуци и хора, с които преди гибелта си умрелият е основал " трайна и дълга прочувствена връзка ", изясни пред депутатите Светла Несторова, ръководител на управителния съвет на АБЗ.

Именно това е и повода цената на наложителната лавица да се усили с сред 50 и 60 лева това лято, като кръгът на лицата, на които се изплаща обезщетение към този момент е съвсем безграничен. Преди решението на Върховен касационен съд застрахователите заделяха запаси за към 2,5 наследници.

Несторова изясни още, че са създадени два разновидността при междинна цена на обезщетение, което се присъжда от съда сега, 95 хиляди лева на човек и приблизително по 650-700 смъртни случая на година.

Единният е да се преглежда увеличение на броя на сегашните лица с право на компенсации с нови 2,5 наследници. Това ще коства на сектора спомагателни 800 млн. лева „ Ако лицата, претендиращи за обезщетение станат с 4 повече, то разноските на застрахователите ще набъбнат до 1,3 милиарда лева Разбирате, че това няма по какъв начин да бъде покрито само с повишаване на цената на " Гражданска отговорност ", сподели Несторова.

Тя е безапелационна, че българските фамилии и семейства не биха могли да понесат цена на наложителната лавица от порядъка на 800 лева „ Затова е извънредно значимо и незабавно да бъде построена методика за решаването на този проблем. В доста страни няма компенсации за нанесени неимуществени вреди, тъй като се смята, че човешкият живот не е стопански измерим фактор. Но пък в доста страни компенсациите по нанесени материални вреди са в пъти по-високи, в сравнение с в България “, уточни тя.

В рамките на месец би трябвало да бъде открито решение, тъй като досиетата с каузи по съдилищата се натрупат с новозаведени искове. Всеки юрист, който е работил в последните 5 години по смъртен случай в обещано семейство, сега прозвънява да ревизира дали има кръг от родственици, който не е затрупан, обясниха още от АБЗ пред публицисти.

От Асоциацията на застрахователните брокери също приканиха за бързо намиране на решение. „ Ние обрахме негативите от предходното повишаване на “Гражданска отговорност “, представете си какво ще стане, в случай че в този момент цената скочи тройно. Ще ни изядат “, разясниха от асоциацията.

От Комисията за финансов контрол (КФН) разясниха, че са осведомени с казуса и са подготвени за спор за намирането на решение за да се отбрани оптимално ползата на застрахованите лица.

„ Казусът е явен, работи се интензивно с специалисти от МФ за подготовка на текстове, които да решат казуса и да ни приближат до европейските практики. Надяваме се да има компромис по текстовете сред двете четенения “, сподели ръководителят на бюджетната комисия Менда Стоянова. /investor.bg
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР