Ако не се случи нещо друго необичайно, тенденцията е за

...
Ако не се случи нещо друго необичайно, тенденцията е за
Коментари Харесай

Икономистът Васил Караиванов: Очаква се спад на инфлацията

Ако не се случи нещо друго извънредно, наклонността е за спад на инфлацията, тя би трябвало да доближи равнища към 10%, а към края на годината дори равнището да е едноцифрено. Това съобщи в студиото на PrimeTime икономистът Васил Караиванов.

Все отново би трябвало да се означи, че годишната инфлация в еврозоната през декември 2022 година е била 9.2%, разгласи преди десетина дни Евростат. Тя е два пъти по-ниска в сравнение с у нас. Има няколко аргументи. Една от тях е другата кошница от артикули и услуги, които се използват в Европейски Съюз, в частност Еврозоната, и тази в България. Например, защото тук приходите ни са по-ниски по отношение на междинните в Европа, потреблението на храни и питиета е доста по-високо. Те образуват към 40% от общото ползване. В Еврозоната делът на тези артикули е към 20-25%, само че те имат доста по-големи дялове в други съставни елементи, като превоз и пътешестване, медицина, обучение, добави той.

Влизането на еврото ще усъвършенства стопанската система и живота на хората. Това би трябвало да се случи допустимо най-бързо. Това ще отвори вратата на България за доста повече вложения. А това ще помогне за натрупването на благосъстояние. За потенциал за генериране на по-високи приходи, безапелационен бе Караиванов.

Целия диалог вижте във видеото.
Източник: euronewsbulgaria.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР