Ако не се бяхме научили да спазваме мерки, разпространението щеше

...
Ако не се бяхме научили да спазваме мерки, разпространението щеше
Коментари Харесай

Епидемиолог: Въпреки увеличените случаи, реално ограничаваме епидемията

" Ако не се бяхме научили да съблюдаваме ограничения, разпространяването щеше да е доста по-бързо. Сега от 1 човек се заразяват повече от 1 което е неприятно. От 10 случая пораждат 12, 13, 15 - това варира. Ако нямаше ограничения това значи от 10 да се заразяват 20 души. Реално, продължаваме да ограничаваме епидемията, без значение, че случаите се усилват. " Това сподели пред Българска национална телевизия доктор Савина Стоицова, епидемиолог в Националния център по национални и паразитни заболявания.
Днес има връх по нови болни за последните 24 часа - 330, и броят на тестванията е по-малък.
Вече сме над 300 случая на ковид за ден, в София и Пловдив има удвояване на дневна база
" Дължи се на увеличената динамичност, има повече придвижване, повече събирания. И по отношение на това, че е лято и по отношение на това, че ограниченията бяха по – освободени. Не е добре да живеем в суматоха, само че не е добре да живеем толкоз освободени - подценявайки казуса ", сподели доктор Стоицова.
" Броят на тестванията е огромен, само че не се гледат просто бройки проби – би трябвало да се гледа подтекста – всеки случаи има контактни лица – колкото повече – повече проби. Не се усилва просто по този начин. Важен е процентът позитивни тестове  - на всеки 100 теста, какъв брой е % на позитивните. На седмично равнище, в случай че се гледа при започване на юни беше 1 на100, в този момент се качи до 5-6 на 100, т.е. и положителността при тестванията се усилва . ", изясни още тя.
Очаквайте подробности
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР