Ако не постигнем някакво споразумение, тип това във Франция –

...
Ако не постигнем някакво споразумение, тип това във Франция –
Коментари Харесай

Никола Стоянов: Таванът на надценките ще зависи от броя продукти, клоним към 10%

„ Ако не реализираме някакво съглашение, вид това във Франция – самите участници на пазар да наложат за избран интервал от време таван на някои цени, ние ще наложим таван на надценките. Първоначално концепцията беше той да е сред 20% и 25%, в този момент по-скоро клоним към 10% “. Това сподели в предаването „ Защо, господин министър “ с водещ Мария Цънцарова служебният министър на стопанската система Никола Стоянов.

Той посочи, че таванът ще зависи от това за какъв брой на брой артикули ще е в действие – колкото повече са, той ще е толкоз по-висок. До две седмици ще има изясненост какъв ще е механизмът и той ще важи за всички – и за веригите, и за дребните магазини.

„ Бих споделил, че борим цените още от януари предходната година. През февруари официализирахме тази битка, да подчертая – с цените, не с комерсиалните вериги. Със сигурност не сме постигнали още резултатите, които желаеме, не сме и очаквали да стане бързо. От една страна има насъбрани структурни проблеми с години, които ние не мислим че сега можем да решим, само че можем да дадем оферти на Народното събрание, когато се събере, с цел да ги реши “, посочи Стоянов.

По думите му сега може да се влияе посредством надзор и посредством повече осведоменост на клиентите. Министърът на стопанската система удостовери, че към този момент е подготвен уеб сайтът, в който можем в действително време да следим цените на питателните артикули.

„ Първо ще го презентираме пред останалите участници на пазара. Веригите се съгласиха и те вероятно да са сътрудници – да подават информация за цените, което ни е приветстваме. Предполагам, че до края на седмицата ще презентираме уеб страницата и пред обществеността, и към този момент ще проработи “, изясни Стоянов.

Информация за това по какъв начин се трансформира цената от доставчика до щанда на магазина държавното управление ще си набира от Агенция „ Митници “ – за вносните артикули, от производителите – зя тяхната цена, от Комисията за стоковите тържища и борсите – за складовете на едро.

Министърът призна, че е мъчно да се стигне до информацията от договорите на огромните вериги с доставчиците.
Източник: epicenter.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР