Ако народните представители припознаят желанието на служебното правителство наесен да

...
Ако народните представители припознаят желанието на служебното правителство наесен да
Коментари Харесай

Добавката за бедност към пенсиите ще се дава по неясни критерии

Ако народните представители припознаят желанието на служебното държавно управление наесен да няма пенсионери под линията на беднотия, то ще има възрастни, които за пръв път ще получат помощи за обществено слаби. Това произтича от изискванията, които служебните министри са заложили пред приемането на добавката. Те са записани в плана за актуализация на бюджет 2021 година, който към този момент е в Народното събрание. Известно е, че планът към този момент не среща поддръжка измежду депутатите.

Добавката за беднотия е планувана за погашение за интервала от 1 октомври до 31 декември, като за нея ще може да се кандидатства през целия този интервал - в случай че, несъмнено, бъде призната. За разлика от отпусканите до момента коледни, великденски и пандемични добавки, за тази ще би трябвало да се подаде заявление пред Агенцията за обществено подкрепяне. За разлика от останалите обществени помощи обаче, критериите тук са учредени на линията на беднотия, а не на диференцирания най-малък приход, който даже в най-големия си размер - за самотно живеещите пенсионери над 75-годишна възраст, е три пъти по-малък.

Помощта ще се изплаща на пенсионери на възраст над 65 години, които не работят и за които размерът на пенсията/пенсиите дружно с обезщетенията и добавките към тях не надвишава 369 лева, колкото е линията на беднотия за тази година у нас, планува законопроектът. Заложено е и в допълнение изискване осъщественият брутен приход в фамилията да не надвишава кратния размер на линията на беднотия 369 лева според от броя на членовете му. Помощта ще се изплаща на пенсионера в фамилията, който дава отговор на изискванията. Нейният размер ще е разликата сред пенсията (заедно с добавките) и линията на беднотия. В всеобщия случай - хората на минимална пенсия, това значи добавка от 29 лева, защото от октомври със същия законопроект се предлага 340 лева минимална пенсия.
В плана за актуализация не е категорично изброено кои приходи ще се вземат поради в тази ситуация. Не е упоменато нищо за имотното положение на пенсионера, макар че общественият министър Гълъб Донев тези дни изясни, че " пенсионерите, които живеят сами в огромни тристайни жилища и дават парцели чартърен, евентуално няма да получат добавката за беднотия ". Такива условия са заложени в разпоредбите за обществено подкрепяне - човек би трябвало да населява само лично жилище, което не надвишава потребностите му, като за един човек е възприето като задоволително едностайно жилище, за семейство с двама или трима членове - двустайно, и така нататък Допуска се изключение, в случай че от жилището не могат да бъдат получени никакви приходи.
Източник: novinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР