Ако напоследък често попадате на информация за сайтове и телефони,

...
Ако напоследък често попадате на информация за сайтове и телефони,
Коментари Харесай

Пациенти и компании се спасяват поединично при липси на лекарства

Ако в последно време постоянно попадате на информация за уеб сайтове и телефони, на които могат да се подават сигнали за изчезнали медикаменти, то има една добра и една неприятна вест. Лошата е, че на пазара явно липсват медикаменти и това се признава от от ден на ден участници във веригата на лекарственото доставяне. А положителната е, че някой е почнал да прави нещо по казуса, само че това не е страната.

Докато ограниченията на управляващите за ограничение на износа на лекарства при дефицит у нас се бавят към този момент близо година и няма изгледи да стартират да се ползват действително преди 2019 година пациентски организации и представители на сектора търсят независимо решения на казуса.

Както Mediapool писа в предходен материал по тематиката единствено дребна част от недоволствата за изчезнали лекарства постъпват в Изпълнителната организация по медикаментите (ИАЛ). От началото на годината до момента в ИАЛ са постъпили 7 сигнала за липса или дефицит на медикаменти – всички от пациентски организации и Министерството на здравеопазването и нито един от аптека, макар че фармацевти непрекъснато се оплакват от отказани им от дистрибутори доставки.

За дефицитни се считат към 60-70 продукта, основно инсулини, лекарства за лекуване на ревматологични болести, редки заболявания, противосъсирващи средства, кортикостероиди, артикули в офталмологията.

Стотици сигнали за изчезнали медикаменти постъпват през други канали

Същевременно обаче стотици сигнали за изчезнали медикаменти в аптеките постъпват през други съществуващи канали.

Фармацевтичната компания “Новартис “ разкри през февруари тази година осведомителна телефонна линия 0700 180 95 за пациенти, които не могат да открият в аптечната мрежа наставления им лекарствен артикул. Тя дава информация единствено за лекарства на компанията и осведоми пациентите за най-близката аптека, в която могат да открият наставления им артикул.

Целта е да бъдат улеснени пациентите, тъй като лутането сред аптеките отхвърля някои от тях въобще да одобряват медикаменти или пък се постанова смяна в предписаното им лекуване по немедицински аргументи, което не е добре за тях.

От разкриването ѝ до момента на телефонната линия са получени над 260 позвънявания, което прави по 3-4 сигнала приблизително дневно.

От компанията регистрират, че с течение на времето сигналите се усилват, макар че тя обезпечава лекарствени артикули за българския пазар в задоволителни количества и даже над потребностите.

Пациентите оповестяват за липса в аптечната мрежа главно на артикули в региона на офталмологията - разнообразни капки за очи , медикаменти за диабет , високо кръвно и някои редки заболявания .

Сигнали за изчезнали в аптеките медикаменти постъпват от цялата страна, само че най-сериозен е казусът в дребните обитаеми места, където има малцина, а от време на време и единствено една аптека.

Когато на телефонната линия постъпи сигнал за изчезнал в дадена аптека артикул, от прът центъра първо ревизират за наличия в най-близките околни аптеки, а когато казусът се окаже по-сериозен, търсят контакт и подпомагане от самата компания.

Подобна телефонна линия, разкрита взаимно от Българския фармацевтичен съюз и компанията “Ново Нордиск “, съществува от три години и за изчезналите в аптеките инсулини .

На телефон 0 700 300 45 пациентите могат да получат информация в коя аптека да намерят инсулините на компанията.

От Фармацевтичния съюз оповестиха, че от началото на годината са помогнали на 167 пациенти да се снабдят с инсулини и са получили позвънявания от пациенти от 35 обитаеми места. През предходната година е имало позвънявания от 58 обитаеми места и са помогнали на 245 души да получат нужните им артикули.

Пациенти вършат уебсайт за сигнали до ИАЛ

Видно от опита на двете телефонни линии пациентите са доста по-активни в подаването на сигнали, когато категорично им се даде такава опция и те биват насърчавани да го вършат.

Затова от пациентската организация Асоциация “Хипофиза “ взаимно с ИАЛ създават специфичен уебсайт, през който пациенти ще могат да рапортуват неналичия на лекарствени артикули в аптечната мрежа, които ще постъпват в организацията.

“Идеята е да се направи система, която да се разпространява измежду пациентите и те да подават своите сигнали по електронен път. Ние ще разпространяваме системата, а от ИАЛ се ангажираха в бързи периоди да им дават отговор и да ги насочват за инспекция “, изясни пред Меdiapool Ваня Добрева от Асоциация “Хипофиза “.

Сайтът би трябвало да проработи до 2 месеца, като концепцията е да се улесни достъпът на пациентите до институцията и им се даде опция да наблюдават придвижването на техните сигнали посредством входящ номер. “Разходите се поемат от пациентската организация и се надяваме под цивилен надзор институцията да работи по-добре “, изясни Добрева.

Идеята за специфичен уебсайт е зародила, защото през в този момент съществуващата форма за подаване на сигнали на ИАЛ от време на време те се губят и не следва съответна реакция по тях.

“Ние самите сме срещали компликации и от ИАЛ одобриха концепцията да работим взаимно “, уточни тя.

При подаването на сигналите персоналните данни на пациентите ще бъдат предпазени, само че от асоциацията се ангажират постоянно да изнасят статистика какви медикаменти и къде липсват.

И експортьорите се включиха в битката с дефицита

Платформа за подаване на сигнали за изчезнали медикаменти пусна преди дни и Българската асоциация за развиване на паралелната търговия с медикаменти (БАРПТЛ), която сплотява експортьори на лекарства.

По принцип паралелният експорт на медикаменти към страни от Западна Европа се счита за една от аргументите за липса и дефицит на лекарства на българския пазар, само че от организацията желаят да покажат ангажираност с казуса на пациентите.

За облекчение на пациентите платформата изисква единствено попълване на обитаемо място,телефон за противоположна връзка и търсеното лекарство. Данните на хората са предпазени и не се записват на уеб страницата.

“За два дни са постъпили 18 запитвания, в това число едно от аптека. При 17 от 18 продукта става въпрос за медикаменти, които са изтеглени от пазара заради търговски аргументи “, съобщи пред Меdiapool изпълнителният шеф на организацията Боряна Маринкова. “Много хора споделят, че си ги набират посредством пътувания и биха желали тези медикаменти да се продават тук и да имат достъп до тях “, разяснява тя.

От организацията от дълго време упорстват и ще предложат законови промени, които да разрешат успореден импорт навръх медикаменти, които са дерегистрирани заради аргументи, несвързани с лекарствената сигурност.

Ниските цени на медикаментите у нас в този момент са причина както за изтеглянето на някои артикули от пазара, защото фирмите нямат търговски интерес да ги продават у нас, по този начин и за експорт на други медикаменти в страни от Западна Европа, където се препродават по-скъпо.
Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР