Ако метеорологичното време и технологични проблеми не попречат, най-амбициозното издирване

...
Ако метеорологичното време и технологични проблеми не попречат, най-амбициозното издирване
Коментари Харесай

НАСА изстрелва телескоп за издирване на извънземен живот

Ако метеорологичното време и софтуерни проблеми не попречат, най-амбициозното търсене на извънземни светове към най-ярките звезди ще стартира през днешния ден с изстрелването на най-новия телескоп на НАСА за изследване на екзопланети, написа " Гардиън ".

 НАСА отсрочи изстрелването на великански телескоп за 2020 година
НАСА отсрочи изстрелването на великански телескоп за 2020 година

Преди смяната " Джеймс Уеб " трябваше да бъде изстрелян през 2019 година

След финални мерки през уикенда, телескопът TESS (Transiting Exoplanet Survey Satellite) ще бъде изстрелян през днешния ден в 18,32 часа локално време (23,32 часа английско време) от космодрума Кейп Канаверал във Флорида. Това е първата опция за изстрелване на ракетата с телескопа в прозорец, който ще остане отворен до юни.

Апаратурата е в размер на 200 милиона $. Това е първата сходна задача на организацията с ракета Falcon 9 на компанията на Илон Мъск SpaceX, която получи документ за такива задачи през февруари 2018 година

Телескопът ще бъде изведен във висока елиптична орбита, което не е опитвано преди. Телескопът ще доближава разстояние като до Луната и по-късно ще се връща към Земята. Всяка орбита ще лишава по към 14 дни.

TESS е като продължение на " Кеплер ", който промени разбирането на учените за планетите отвън Слънчевата система. Когато " Кеплер " беше изстрелян през 2009 година, астрономите знаеха за съществуването на извънземни светове, само че имаха дребна концепция за техния брой и размер. До предишния месец телескопът е разкрил повече от 2 300 екзопланети. На базата на наблюденията на телескопа астрономите в този момент имат вяра, че Млечният път е дом на минимум 2 милиарда евентуално обитаеми планети , където температурите не са фрапантни. Но учените не могат да погледнат по-отблизо с " Кеплер ".

И тук идва TESS, който ще прекара две години в наблюдаване на най-ярките 200 000 звезди. Повечето няма да са на повече от 300 светлинни години.

С телескопа астрономите ще могат да потвърдят планетарната маса и възрастта на новите планети.

Учените се надяват да засекат 500 планет и с размер като на Земята и евентуално 20 000 нови светове.

През 2028 година Европейската галактическа организация възнамерява да изпрати сондата Ariel за изследване на атмосферата на 1000 екзопланети, които са с размер от Земята до Юпитер.

След като Falcon 9 изведе TESS, учените ще изпитат системите, датчиците и камерите на апарата в продължение на 60 дни. Първите данни се чакат през юни, които учените ще обработват в продължение на няколко месеца.
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР